11.07.15 Aktuality

Horko netrápí jen nás, ale i psy a kočky

Člověk by vydržel na sluníčku polehávat klidně celý den, vysoká teplota a pobyt na přímém slunci však psům a kočkám nedělá vůbec dobře. V podstatě platí jednoduché pravidlo – když je horko vám, o to těžší je to pro zvíře, protože má rychlejší metabolismus a kvůli absenci potních žláz i horší termoregulaci.

V létě čeká venku na domácí mazlíčky mnoho nepříjemných nástrah, věděli jste, že rozpálené chodníky mohou způsobit bolestivé popáleniny tlapek? Nebo že po požití znečištěné vody z rybníku hrozí prudké průjmy? Připravili jsme pro vás nejčastější hrozby teplého počasí a hlavní zásady, jak se v horku starat o vašeho psa a kočku.

Vesnice vs. město

Život ve městě se v letním horku zdá někdy k nevydržení, ale jít vyvenčit psa je prostě nutnost, kterou nelze odložit na později. O něco jednodušší to mají majitelé žijící na okraji města či na vesnici, protože jim stačí otevřít dveře na zahradu.

Hrozby ve městě:

Rozpálené chodníky a silnice

Příliš horký vzduch

Nedostatek vody

Žádný stín

Hrozby na vesnici:

Znečištěná voda ke koupání

Nemožnost skrýt se před horkem uvnitř

Nedostatečný pitný režim

Nejhorší jsou chodníky a auta

Ať už bydlíte v rodinném domku na venkově, nebo v bytě v centru města, existují zásady, které by se během horkých dnů měly dodržovat. Předejdete tím mnoha nepříjemnostem a hlavně se postaráte o to, že se váš domácí kamarád bude cítit dobře. „Často se stává, že lidé nechají psa v autě, na které svítí sluníčko. Sice mu otevřou okénka, ale teplota v autě bývá opravdu vysoká. Pokud víte, že si potřebujete něco zařídit ve městě a že by váš pes musel čekat v autě, nechte ho raději doma,“ radí veterinářka Lucia Repová z Royal Canin. „Teplota v autě, které je vystaveno přímému slunci, může být i 70°C. Takové teplo způsobí rychlou dehydrataci a v důsledku toho může pes i zemřít,“ podotýká Repová.

Jak v létě ochladit psa?

Koupání v přírodě

Osvěžení ve vaně či sprše

Mokré obklady na tlapky

Dostatek stínu

Jak v létě ochladit kočku?

Chladivá podložka

V pelíšku zmražené lahve vody

Čerstvý vzduch z otevřeného okna

Dostatek stínu

Myslete na odlišnosti

Naši domácí společníci jsou lépe připraveni na zimu než na letní parna. Tomu odpovídá i jejich kůže pokrytá srstí, která obsahuje jen minimální množství potních žláz. Psi a kočky jsou tzv. horkokrevná zvířata, udržují si tělesnou teplotu 38 – 39°C. Když je horko nebo při námaze jejich teplota ještě stoupá. Z důvodu malého množství potních žláz musí docházet k termoregulaci dýcháním. „Ochlazují se díky zrychlenému povrchnímu dýchání, kdy se odpařuje z povrchu dýchacích cest voda. Dochází tak k značné ztrátě vody z jejich organizmu a hrozí nebezpečí rychlé dehydratace. Proto je důležitý neustálý přísun tekutin,“ říká MVDr. Repová.

7 hlavních zásad:

  1. Omezte procházky na minimum. Venčení psa je samozřejmě potřeba, ven se ale vydávejte buď brzy ráno, nebo až později večer. Mezi 10 – 15 hodinou byste určitě neměli nutit zvíře chodit ven.

  2. Během procházek dělejte pravidelné přestávky ve stínu. „Ve městě dejte pozor na rozpálené chodníky, které mohou mít teplotu až 40°C, což psovi přímo sežehne kůži na tlapkách," upozorňuje Repová z Royal Canin. Mějte u sebe vždy lahev se studenou vodou.

  3. Nikdy nenechávejte psa ani kočku v autě! A to ani v případě, že jsou otevřená okna. „Příliš

    velké horko a stres z nemožnosti utéct z rozpáleného prostředí způsobuje velmi rychlou dehydrataci organismu, apatii a může vést i k usmrcení zvířete,“ zdůrazňuje veterinářka.

  4. Pokud máte možnost koupání v přírodě, určitě toho využijte. Pozor ale na rybníky na vesnicích, které jsou v horku kontaminovány sinicemi. V takovém případě se tomu vyhněte. Svlažit psa můžete i ve vaně či sprše.

  5. Ujistěte se, že má vaše domácí zvíře přístup do stínu. Nejlepší je nějaký vzdušný přístřešek, postačí ale i strom. Vždy by mělo být zajištěno, že se může schovat i do domu.

  6. „Vždy dbejte na dostatečný pitný režim. Během dne je potřeba vodu doplňovat, aby byla čerstvá a vychlazená, ne ledová či teplá,“ radí veterinářka.

  7. Větrejte. Především kočkám se líbí u otevřeného okna, kde vane čerstvý vánek a jemně je ochlazuje.