01.10.18 Aktuality

Lukáš Pavlásek se stal první tváří projektu „Potkej svoji hvězdu“

Nezisková organizace Pestrá – psí asistence, která se zabývá výcvikem asistenčních psů, zahájila projekt „Potkej svoji hvězdu“. Cílem tohoto projektu je umožnit klientům Pestré, kterými jsou často děti s různými druhy postižení, setkání s jejich oblíbenou osobností. Jako první se zapojil Lukáš Pavlásek, kterého si vybral jedenáctiletý Jáchym s Aspergerovým syndromem.

„Vždycky mi přišlo zajímavé, co asistenční psi umí. Sám jsem měl takového voříška a ten toho moc neuměl. Když mě Pestrá oslovila, řekl jsem si, že rád podpořím dobrou věc a že bude fajn, když se o tomto tématu bude více mluvit. Lidé si myslí, že takový vycvičený asistenční pes je samozřejmost, ale je to těžká práce a výcvik stojí velké peníze. Ze setkání s Jáchymem mám dobrý pocit, je to chytrý kluk. Jsou s Barneym opravdový tým. Tito psi jsou zkrátka hrdinové a pokud budu mít čas, rád se zapojím ještě více“, říká Lukáš Pavlásek.

Hlavním úkolem asistenčního psa pro děti s poruchou autistického spektra je doprovod a canisterapie. Tak je tomu i u dvojice Jáchym a Barney. Od té doby, co se Jáchym začal se svým asistenčním psem Barneym potkávat, všechno zvládá mnohem lépe. Každou novou, a pro Jáchyma většinou tím pádem stresovou, situaci přijímá s větším klidem. Když vedle něj sedí jeho psí parťák, smlsne si díky němu třeba i na jídle, které nikdy předtím nejedl.

„Pana Pavláska jsem si vybral proto, že rád sleduji Comedy club a je to vynikající komik. Setkání s ním bylo vynikající. Moc se mi líbila jeho osobnost a vtipný přístup. Dozvěděl jsem se o něm hodně nového. Bylo to bezva!“, dodává nadšený Jáchym.

Začátek projektu „Potkej svoji hvězdu“ se povedl na výbornou a Pestrá – psí asistence už brzy umožní dalšímu svému klientovi setkání s jeho oblíbenou osobností. Jestli to bude herec, zpěvačka, sportovec nebo někdo úplně jiný se nechte překvapit.