20.12.14 Aktuality

Na divoká prasata se psy opatrně!

Státní veterinární správa i nadále potvrzuje, že v chovech domácích prasat se nebezpečná Aujeszkyho choroba nevyskytuje, dokonce jsme uznáni za zemi této nákazy prostou.

Nicméně u divokých prasat se toto onemocnění čas od času objeví, a proto jsme již několikrát upozorňovali myslivce, aby se snažili bránit svým loveckým psům v kontaktu s divočáky. Onemocnění lze totiž přenést přímým kontaktem, slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Takto nakažený pes pak prakticky nemá šanci přežít.

Poslední případ onemocnění loveckého psa Aujeszkyho chorobou řešila na počátku prosince Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj.

Pět dní po honu v honitbě MS Cimburk - Městečko Trnávka, v okrese Svitavy se u loveckého psa německého křepeláka projevilo prudké svědění uší, které nejprve zaléčila soukromá veterinární lékařka. Druhý den byl již pes hospitalizován na pracovišti Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, kde posléze uhynul. Byla u něj prokázána Aujeszkyho choroba.

Majitel psa uvedl, že psy zásadně nekrmí vývrhy nebo nevařeným masem, ale že tento pes se rád do blízkého kontaktu s prasaty pouštěl. Doma má chovatel ještě dva další psy, kteří však i po uplynutí inkubační doby nevykazují žádné klinické příznaky, žádné změny zdravotního stavu.

Z uvedeného případu je zřejmé poučení: aby lovci zejména zabránili psům v kontaktu s ulovenými divočáky, a rozhodně je nekrmili vývrhy nebo syrovým masem.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS, www.svscr.cz