10.08.16 Aktuality

Pejskaři pozor! O prázdninách se ztrácí o čtvrtinu více psů

Letošní prázdniny jsou noční můrou pro mnoho pejskařů a jejich čtyřnohých kamarádů. Nezisková organizace Psí detektiv totiž jen za červenec řešila 326 případů ztráty domácích miláčků, což je o 22% více než v předchozích měsících. Nejčastěji se psi zatoulali v neznámém prostředí na dovolené nebo během hlídání u příbuzných.

Dovolená se čtyřnohými kamarády? Skvělý nápad za předpokladu, že svého pejska majitel nespustí z očí. Jak ukázal uplynulý červenec, nedostatečná opatrnost během cestování má na svědomí stovky případů ztracených mazlíčků. „Zatímco v květnu jsme řešili 266 případů, v červnu to bylo již 292 a v červenci pak 326,“ říká Michaela Chudobová z neziskové organizace Psí detektiv.

Prim hrají joršírští teriéři a čivavy

V červenci se Psímu detektivovi podařilo vrátit domů 169 ztracených zvířat, po 119 stále pátrá a 9 pejsků přišlo během svých toulek o život. Za velkým nárůstem ztracených zvířat jsou dovolené, hlídání u známých, ale také bouřky. „Pejsci se ztráceli hlavně v neznámém prostředí, kde byli se svými páníčky na dovolené. To je problém, protože v těchto případech jsou psi dezorientovaní a velmi vyděšení. Nejeden pak bohužel skončil pod koly aut,“ říká Aneta Sobotková z týmu Psího detektiva. „Pokud se dostanete do situace, že se vám na dovolené ztratí pejsek, na nic nečekejte a jednejte,“ nabádá. Podle zkušeností psích detektivů je totiž v prvních hodinách od ztráty šance na nalezení zvířátka přes 90%.

Nejvíce případů ztraceného zvířete řeší o prázdninách organizace v Praze, na Brněnsku a také v okrese Liberec. Na žebříčku nejvíce hledaných psích plemen vedou jorkšíři a čivavy, u koček potom britská.

Klif je zpět doma, bohužel bez oka

Čtyřletý oříšek Klif měl štěstí v neštěstí, 14. června utekl ze zahrady bez obojku či čipu. Po několikadenním neúspěšném pátrání kontaktovali majitelé Psího detektiva. Ten rozeslal během hodiny emaily s pátracím letákem na všechny veterináře, útulky, starosty a další organizace v celém Libereckém okrese. Ještě ten den, 20. června, byl Klif doma. „Volali mi z libereckého útulku, že je Klif u nich. A to díky Psímu detektivovi. Smutnější zpráva je to, že měl chudáček autonehodu a teď je bez jednoho oka. Musí se léčit, ale snad bude v pořádku,“ popisuje nehezký zážitek Klifova majitelka Anna Leová.

Psí detektiv zachránil již 2900 zvířat

Psí detektiv je jedinou organizací v celé Evropě, která se věnuje pátrání po ztracených zvířatech na profesionální úrovni. Za necelé tři roky své existence zachránila 2900 zvířat. „Používáme unikátní pátrací metody, jednou z nich jsou pátrací smsky, které rozesíláme s fotkou zvířete přímo v místě ztráty,“ vysvětluje Klára Carbová, zakladatelka neziskovky Klára Carbová a dodává: „Během pár minut tak oslovíme tisíce lidí přímo v požadované lokalitě.“ Pro zajímavost, v červenci rozeslal Psí detektiv 8500 pátracích smsek, zatímco v květnu jich bylo 5900.