16.05.16 Aktuality

Veterináři z Plasů sbírají zkušenosti na klinikách v Portugalsku

Žáci oborů veterinářství a agropodnikání si v tomto školním roce poprvé zkusili práci v zahraničí. Svoji šikovnost prokázali v severním Portugalsku, kde na ně nedají dopustit.

 

„Jak ověřit zkušenosti žáků? Ideální cestou je pustit je na praxi do zahraničí. Tento systém se nám vyplatil. Zaručeně funguje a žáci se vrátí s mnoha novými dovednostmi,“ říká ke stážím Markéta Lorenzová, ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy Plasy. Její škola vzdělává budoucí veterináře a agropodnikatele v zemědělství nejen pro Plzeňský kraj. A letos se poprvé zapojila do programu stáží Erasmus+. „Byla to pro nás obrovská výzva. Žáci jeli poprvé na druhou stranu Evropy, navíc pracovat na běžné veterinární kliniky. Ale rychle se učí. Portugalci na ně nedají dopustit, protože se stážisté rychle rozkoukali a dokázali zastat velký kus práce,“ dodává Lorenzová.

Během končícího školního roku 2015/2016 odjelo z Plasů do Portugalska 24 žáků. „Pečlivě vybíráme ty, kteří se o obor opravdu zajímají. Po stáži v Portugalsku je obrovská poptávka a žáci se předhánějí ve snaze dostat se do vybrané skupiny. Musím uznat, že to zlepšilo i jejich studijní výsledky. Dobrou zprávou pro další ročníky může být, že ve stážích na portugalských veterinárních klinikách a na tamních farmách budeme pokračovat i v následujícím roce,“ uzavírá Lorenzová. Portugalci se tak mohou i v příštím roce těšit na šikovné české veterináře a agronomy.

O programu Erasmus+

Program Erasmus+ byl zahájen roku 2014 a je naplánován do roku 2020. Umožňuje kromě jiného získat zahraniční pracovní zkušenost žákům středních a vyšších odborných škol. Jeho hlavní výhodou je to, že naprostá většina nákladů je hrazena z prostředků EU, takže do zahraničí mohou vyjet skutečně všichni bez rozdílu. Program v ČR řídí Dům zahraniční spolupráce. Více informací na www.naerasmusplus.cz.