11.04.18 Péče

10 tipů, jak omezit línání

I když je línání přirozené a pes si tím obnovuje srst, pro pořádkumilovné majitele jsou chuchvalce chlupů na podlaze noční můrou. Lze vypadávání srsti nějak omezit?

1. Více uvolněných chlupů se zpravidla objevuje na jaře, kdy se pes zbavuje zimní srsti a pak na podzim, kdy se zase připravuje na zimu. Bytoví psi však často línají non stop. Péče o srst by proto měla být pravidelná po celý rok.

2. Krátká i dlouhá srst vyžaduje časté kartáčování. Tím se zbavíte nejen přebytečných chlupů, ale budete také pravidelně roztírat kožní maz po srsti, čímž trochu zmírníte vypadávání. Výborný na vyčesávání podsady je tzv. Furminator.

3. Hrubá srst (např. border teriér) se upravuje trimováním, což je vytrhávání staré srsti, aby na jejím místě mohla vyrůst srst nová. Proč by se drsnosrstí psi neměli stříhat? Po ostříhání psovi roste srst špatné kvality, je měkká, mnohem více se špiní a také se ztrácí její barva. Dříve se k trimování používali pouze prsty, ale taková úprava je dost náročná. V dnešní době jsou k dispozici speciální trimovací nože. 

4. V době línání vyčesávejte psa každý den. Během roku pak stačí jednou týdně, ale samozřejmě zohledněte plemeno psa. Některá dlouhosrstá plemena vyžadují každodenní péči. Pro hladkosrsté psy se hodí masážní rukavice, která odstraní vypadanou srst a navíc masíruje pokožku.

5. Psa je praktické v období línání vykoupat, přebytečné chlupy zůstanou ve vaně či sprše. Pozor ale na ucpanou výlevku.

6. Vsaďte na kvalitní psí kosmetiku. Na trhu je k dostání speciální produkty, které zlepšuje kvalitu srsti a omezují línání. Můžete si vybrat mezi šampony, kondicionéry a suchými spreji proti línání.

7. Klíčem ke zdravé srsti je především kvalitní krmivo a vhodné doplňky stravy - vitaminy skupiny B, především biotin, z minerálů pak zinek. Biotin zvyšuje hustotu a lesk srsti, omezuje vypadávání a nadměrné línání. Vyvážené krmení nejenže prospívá psovi zdravotně, ale také zabraňuje vysušování pokožky. K dostání jsou i krmiva speciálně určená na podporu zdravé a lesklé srsti.

8. Určitě je dobré psům podávat i doplňky stravy v podobě výživných olejů, které podporují zdravou a kvalitní srst. Ideální je například lososový olej.

9. Vsadit můžete i na přírodní pochoutky. Bohaté na esenciální mastné kyseliny, vitaminy a minerály jsou nejrůznější oříšky a semínka. Psovi je vždy před podáváním namelte a směsí posypte krmení. Lněné semínko se podává vařené i s vývarem (slizem).

10. K většímu vypadávání srsti může vést i vysychání pokožky. Dbejte proto u psa na dostatečný pitný režim. Máte-li pocit, že pes málo pije, přidejte mu do vody nebo krmiva trochu neslaného masového vývaru


Foto: pixabay.com