26.04.14 Péče

Nedejte parazitům šanci, nejlepší obrana je útok!

Klíšťata v kožichu a blechy v domácnosti nejsou trendem letošní sezóny, trendem je nedat parazitům šanci.

Před pár lety jsme si možná říkali, že klíšťata a další nepříjemní parazité jsou aktuální hlavně v létě a jinak není třeba se jimi nijak zvlášť zneklidňovat. Dnes víme, že třeba to rozhodně je a troška pozornosti a zodpovědného přístupu může ušetřit spoustu trápení. Vnější parazité (klíšťata, blechy, komáři…) se o zdraví domácích mazlíčků pokoušejí v podstatě celý rok. Blechy na počasí nehledí už vůbec a celoročně představují skryté nebezpečí. Další samostatnou kapitolou jsou parazité vnitřní (nejčastěji tasemnice, škrkavky). Chce-li majitel svého psa a kočku ochránit a nenechat ani jednoho z nich napospas těmto cizopasníkům, měl by znát základní pravidla. Ochrana totiž musí být pravidelná a nepřetržitá.

Jarní slunce neláká ven jen chovatele se psy

Tak jako teplé počasí láká ven lidi, láká na slunko i nebezpečná klíšťata, blechy, komáry, všenky a bodavé mouchy, kteří si rádi počíhají na naše čtyřnohé kamarády. Výsledkem je potom hojná úroda nacucaných klíšťat na psovi nebo kočce. Nejenže jejich odstraňování patrně není naší nejoblíbenější činností, jsou i velkým rizikem pro zdraví. Právě klíšťata jsou přenašečem závažných onemocnění např. lymské boreliózy, babeziózy a klíšťové encefalitidy. Blechy jsou potom často podceňovaným nepřítelem, který naši pohodu a zdraví psů i koček ohrožuje celoročně bez výjimky. Blechy, které majitel začne nacházet na zvířeti, představují pouze 5 % populace, která se zabydlela u něj doma. 95 % blech je totiž téměř neviditelných, neboť se nachází v různých vývojových stádiích. Říkáme si, že naši kočku blechy netrápí, protože přece žádné nemá. Kde by k nim přišla? Stačí návštěva, která podcenila ochranu svého domácího mazlíčka a kromě dárku pro hostitelku mohla přinést i blechy. Další z nepříjemných vlastností blechy je fakt, že je mezihostitelem nebezpečné tasemnice. Od vnějšího parazita je tak jen kousek do světa parazitů vnitřních. Mimo jiné stačí přátelské olíznutí zvířetem, kterému na tlamě ulpěla blecha, a tasemnice může ohrozit i zdraví člověka. Nezapomeňte proto také na pravidelné odčervování alespoň jednou za 3 měsíce pomocí odčervovacích tablet.

Nejlepší obrana je útok

Vašeho psa i kočku spolehlivě ochrání např. speciální antiparazitární obojky či spot-on přípravky, které lze zakoupit během návštěvy u veterináře, v lékárnách i v obchodech s chovatelskými potřebami a na internetu. Spolehlivým společníkem v boji proti klíšťatům a blechám může být například inovativní obojek Foresto. Psy i kočky ochrání až po dobu 8 měsíců. Stačí nasadit tak, aby byl v kontaktu s kůží zvířete, a rázem dojde ke spuštění řízeného uvolňování účinných látek, které odpuzují a hubí dospělá klíšťata, jejich larvy a nymfy, dospělé blechy. Psa ochrání i proti všenkám. Velkou přidanou hodnotou je repelentní účinek obojku, který způsobí tzv. efekt rozpálené plotny. Díky působícím látkám není totiž klíště schopno setrvat na kůži zvířete a ještě před tím, než se stihne zakousnout a tedy přenést některé ze závažných onemocnění, odpadá a hyne. Tento voděodolný a nezapáchající obojek je vhodný pro štěňata již od 7 týdnů věku a koťata od 10 týdnů věku. Díky jeho chytrému bezpečnostnímu systému uvolňování také nehrozí ani té nejdovádivější kočce žádné nebezpečí. Pokud majitelé preferují spot-on přípravky, tzv. kapky na hřbet zvířete, mohou zvolit například Advantix. Pipety určené psům jim dodají až pětinásobnou ochranu, a to před klíšťaty, blechami, komáry, všenkami a bodavými mouchami. I Advantix se pyšní repelentním účinkem, díky kterému jsou klíšťata, komáři i bodavé mouchy odpuzeny dříve, než se stihnou přisát. Advantix je nabízen ve čtyřech baleních dle hmotnosti psa a je vhodný pro štěňata již od 7 týdnů věku, březí i kojící feny. Advantix je možné aplikovat pouze psům, kočky totiž netolerují účinnou látku permethrin.

365 bezproblémových dní v roce? Stačí jen důslednost!

Po 365 dní v roce jsou psi a kočky ohrožováni vnitřními parazity. A prožít 365 dní v roce s tasemnicemi, škrkavkami, měchovci, tenkohlavci a podobnými nepřáteli, už není tak lákavé. Mostem mezi zdravím zvířete a tasemnicí mohou být již zmiňované blechy. Škrkavkami se potom psi mohou nakazit již v děloze feny a sáním mateřského mléka. Právě skrze mateřské mléko jsou nakažena i koťata. Důležité je proto nepřetržitě chránit psy a kočky od jejich nejranějšího věku po celý život. Hned při další procházce totiž může pes pozřít infekční vajíčka, která mohou být kdekoli v prostředí. Právě infekční vajíčka vnějších parazitů jsou totiž do prostředí vylučována skrze trus infikovaných zvířat. Do těla kočky se mohou dostat třeba prostřednictvím zbytků kontaminované hlíny, kterou jsme si domů přinesli na botách. Nedejte šanci ani vnitřním parazitům. Psa a kočku pravidelně odčervujte, jedině tak jich nebudou plní. Aby byla ochrana účinná, musí odčervování probíhat pravidelně alespoň jednou za tři měsíce.