31.01.17 Péče

Proč zubním kamenem nejvíce trpí malí pejskové?

Asi už jste slyšeli o tom, že byste měli svému pejskovi čistit zuby. Možná jste tuto informaci přešli mávnutím ruky. Jenže pro zdraví vašeho psa je péče o zdravý chrup zcela zásadní. Zubním kamenem jsou ohroženi všichni psi bez rozdílu, ale u některých plemen je situace o něco vážnější.

 

Pokud máte doma velkého hlídače, kterému občas hodíte nějakou tu kost, pak se nemusíte zubního kamene a komplikací, které ho doprovází, tolik obávat. Pes si zuby vyčistí jejím ohlodáváním a vy máte o starost méně. Oproti tomu majitelé malých a trpasličích pejsků by měli zpozornět, právě malí psi jsou zubním kamenem ohroženi mnohem více než jejich velcí kamarádi. Typicky plní ordinace psích zubařů majitelé jorkšírů, čivav, krysaříků, trpasličích pudlů či jezevčíků.

Kdo může za zkažené tlamičky?

Na vině jsou jednak genetické dispozice a jednak složení potravy. Malí pejskové jsou často krmeni měkkou stravou a nedostávají na chroupání kosti. Většina z malých plemen neaportuje, takže si zoubky nevyčistí ani okusováním klacků. To vše dohromady má potom za následek usazování zubního plaku.

První, čeho si páníčci obvykle všimnou, je zápach z tlamičky. V tuto chvíli bohužel už může být pozdě. Zubní kámen je způsoben usazováním zubního plaku, který postupem času tvrdne. Dlouhodobé zanedbávání léčby zubního kamene může vést až ke ztrátě zubů.

Častou komplikací je i zánět dásní, doprovázený jejich zvýšenou citlivostí, zarudnutím a krvácením. Projevy zánětu dásní můžete zmírnit pomocí přípravku s kyselinou hyaluronovou. Dále může zubní kámen způsobit nemoci srdce, ledvin a jater. Tato onemocnění vznikají v důsledku šíření bakterií z tlamy do krve a jejich léčba bývá dlouhá a poměrně náročná.

Jak se zubním kamenem bojovat?

Zcela zabránit tvorbě zubního kamene nelze, ale je možné jeho tvorbu omezit. Jedinou účinnou zbraní je prevence – čištění zubů vašeho pejska a pravidelné kontroly u veterináře. Pro mechanické čištění zubů vyberte pastu na zuby určenou pro psy a také psí zubní kartáček. Čím dříve začnete psa zvykat na čištění zoubků, tím lépe. Pejskům, kteří nezvládnou čištění zubů kartáčkem, lze podávat speciální granule, které snižují obsah vápníku ve slinách, a tím zabraňují zatvrdnutí zubního plaku.

V některých případech pouhé domácí čištění nepomůže a musí nastoupit na pomoc čištění ultrazvukové. Odstraňování zubního kamene ultrazvukem se prování v narkóze, která představuje pro organismus malého pejska velkou zátěž. Právě z tohoto důvodu ultrazvukové čištění veterináři někdy odkládají.

Pokud je zubní kámen příliš rozšířen, je nutné postižené zoubky odstranit, aby se zabránilo infekci. Po trhání zubů i ultrazvukovém čištění bude tlamička vašeho pejska citlivá a mohou mu krvácet dásně. Rychlejšímu hojení po zákroku přispějete používáním přípravku na hojení dásní.

I přes to, že budete svému pejskovi poctivě zoubky cídit každý den, je nutné, aby se mu do tlamičky čas od času podíval zkušený doktor. Ten dokáže včas odhalit blížící se nebezpečí zánětu dásní či usazování zubního kamene a následně vám poradí, jak proti němu účinně bojovat.