10.04.19 Plemena

Americký buldok

Historie

Původně se jedná o plemeno pocházející z Anglie, do Severní Ameriky se velcí angličtí buldoci dostali s přistěhovalci kolem 18. století. Původní buldoci se využívali k lovu, později v psích zápasech a jako pomocníci řezníků a farmářů při usměrňování stád dobytka. Bílí buldoci byli často pro boj moc velcí, proto se křížili s teriéry. Co se týče původu novodobého amerického buldoka, jedna teorie říká, že je potomkem původních velkých bílých anglických buldoků. Druhá tvrdí, že vznikl až v polovině 20. století zkřížením amerických stafordšírských teriérů, stafordšírských bulteriérů, bulmastifů a moderního anglického buldoka. Ať tak či onak, velkou práci odvedli především pánové J. D. Johnson a A. Scott, kteří neúnavně hledali typického představitele plemene a snažili se o organizovaný chov. Více se o plemeni začalo mluvit až v 80. letech 20. století. V roce 1984 bylo ustanoveno jméno plemene. U FCI patří do skupiny tzv. neuznaných plemen.

Povaha a využití

Je inteligentní, zvědavý, horlivý, neohrožený a nebojácný, aniž by jevil známky zbytečného nepřátelství nebo dokonce přehnané agresivity. Je to výborný hlídač, který zbytečně neštěká. Je pracovitý a vytrvalý, velmi obratný a rychlý. Rád aportuje. Umí však být dost tvrdohlavý, často se chová dominantně. Někdy jedná bez rozmyslu a rozhoduje se samostatně. Jeho páníček by měl mít přirozenou autoritu a předchozí zkušenosti se psy. Své rodině je velmi oddaný.

Vzhled

Je to silný, atletický, mohutný pes. Lebka by měla být široká a čtvercová. Temeno ploché, ale opatřené silnými svaly. Mezi očima je zřetelná čelní rýha. Hluboký, výrazný stop. Tlama rovněž čtvercová a pravoúhle řezaná. Tlama by měla být hluboká, široká a silná. Oči kulaté a široko posazené, hnědé. Uši mohou být neseny složené dozadu nebo překlopené. Trup robustní a silný. Hrudník hluboký s dobře klenutými žebry. Hřbet poměrně krátký a velmi silný. Břicho poněkud vtažené. Krk by měl odpovídat tělu - poměrně krátký, ale ne příliš, silný a mohutný. Pánevní končetiny by měly být výborně osvalené, avšak nejsou tak široké jako jeho plece. Hrudní končetiny rovné a velmi svalnaté. Ocas dostatečně dlouhý, aby dosahoval k hleznům, nebo i delší. Kohoutková výška psů může sahat od cca 56 až do 71 cm, feny jsou menší - kohoutková výška od cca 43 do 66 cm. Psi by měli vážit zhruba 41 - 61 kg a feny 30 - 50 kg. Váha by měla odpovídat výšce. Barva - přednost se dává barvě s alespoň 50 % bílých ploch. Přípustný je i zcela bílý pes, avšak je třeba se přesvědčit, že bílí psi nemají problémy se sluchem. Barevné skvrny mohou být libovolného odstínu žíhání nebo libovolného odstínu hnědé (pálená, červená, žlutá, plavá atd.). Srst je krátká, tvrdá a lesklá.

 

Péče

Srst nevyžaduje zvláštní péči. Americký buldok však potřebuje dostatek pohybu a zaměstnání, jinak si najde vlastní zábavu (např. demolice zařízení bytu či zahrady).

 

Zdroj: standard plemene

Foto: pixabay.com, pexels.com