22.01.19 Plemena

Barbet

Historie

Označuje se za plemeno francouzské, protože byl znám ve Francii ještě před středověkem. O jeho původu se však vedou diskuse. Jedni tvrdí, že je potomkem portugalského vodního psa, druzí odvozují jeho původ od maďarského vodního psa. Faktem zůstává, že je to plemeno velmi starobylé, jeho zástupci se vyskytovali po celé Francii, kde byli používáni k lovu vodní zvěře. Jsou o nich zmínky v různých dílech od 16. století. V současné době patří barbet mezi vzácná plemena. Hrozilo mu vyhynutí a v 70. letech minulého století muselo být toto plemeno pracně rekonstruováno. Pro jeho záchranu byl přikřižován také velký pudl (k velkému zármutku zapálených chovatelů Inge Fischera a Rainera T. Georgii, neboť plemeno by tím mohlo ztratit schopnost vystavovat zvěř). V roce 1970 nebyl ve Francii zapsán ani jeden jediný vrh, o deset let později začal počet odchovaných jedinců opět stoupat. Zprvu byl jako oficiální předek všech kudrnatých ohařů a pudla zařazen v FCI skupině č. 7. Od roku 1986 se nachází ve skupině č. 8 – psi přinašeči, psi slídiči, psi vodní.

Povaha a využití

Povahově je velmi vyvážený. Je velice závislý na svém pánovi, velmi sociabilní, ohromný milovník vody. Je velmi hravý, inteligentní a aktivní, lehce se cvičí. Co se týče využití, je to vodní pes pro lov divoké zvěře. Stejně jako ostatní vodní psi je více než jen pouhý přinašeč. Musí vyhledávat zvěř, která se ukrývá v rostlinstvu při vodních plochách, a vyhánět ji. Potom musí střelenou zvěř dohledat a přinést svému pánovi. Jeho výhodou je, že s nebojí se zimy a do vody jde za každého počasí.

Vzhled

Pes středního typu, střední výšky, pro nějž je charakteristická hustá, zvlněná srst, která mu zajišťuje účinnou ochranu proti chladu a vlhkosti. Srst vytváří vous na bradě, což dalo plemeni jméno (barbet = vousáč, fousek). Čenich je o něco kratší, než mozkovna. Délka těla, měřená od výčnělku lopatky po sedací hrbol je o málo větší, než je kohoutková výška. Srst na hlavě musí spadat až téměř na nosní hřbet. Vous na bradě je dlouhý a bohatý. Oči jsou kulaté, preferovány jsou tmavě hnědé. Uši jsou nízko zavěšené, jsou dlouhé, ploché, široké, pokryté dlouhou kučeravou srstí. Krk krátký a silný. Ocas je poněkud zvednutý. Srst dlouhá, vlnatá, kadeřavá, může být zaknocená. Srst je hustá a v přirozeném stavu pokrývá celé tělo. To je zásadní charakteristika plemene. Barbet se může upravovat do specifické fazóny, čímž se mu usnadní pracovní využití i jeho údržba. Zbarvení: jednobarevně černý, šedý, hnědý, plavý, pískový, bílý nebo více či méně skvrnitý. Kohoutková výška: Psi 58 – 65 cm; Feny: 53 – 61 cm

Péče

Srst se musí jednou za čas zkrátit, aby příliš nezplstnatěla. Jestliže chcete, aby zůstalo patrné typické zvlnění nebo kadeře, musíte nechat mokrého barbeta uschnout pouze na vzduchu bez použité fénu a kartáče. Špatně snáší dlouhou samotu, vyžaduje hodně pohybu.

Zdroj: Standard F.C.I. č. 105 /09.05.06 / F

Rosa Engler, Velká kniha o pudlech, Grada, 2011