02.08.17 Plemena

Field španěl

Historie

Krátký historický přehled podle standardu: Výcvik loveckých psů k nalezení živé zvěře a/nebo k aportu postřelené anebo zastřelené zvěře patří k velmi starým tradicím nejenom ve Velké Británii. Field španěl patří do kategorie španělů-slídičů, kterým se dříve říkalo „Land Spaniels“. Španělé jsou schopni konat stejnou práci jako přinašeči. Field je výsledkem jednorázového křížení Sussex springera a kokršpaněla na konci 19. století. Plemeno bylo již dvakrát před zánikem – poprvé na začátku 20. století, když vlna popularity plemeno naprosto zničila, a podruhé v padesátých letech, když počet jedinců byl tak nízký, že Kennel Club odebral plemeni možnost získávat šampionáty. To bylo napraveno v roce 1969 po odhodlaném úsilí chovatelů za záchranu plemene. V současné době stále patří mezi málopočetná plemena. 

Vzhled

Vyvážený, ušlechtilý, dobře stavěný sportovní pes. Hlava působí dojmem vznešenosti a ušlechtilého charakteru. Mozkovna je jemně modelovaná, s výrazným týlním hrbolem, suchých lící, obočí mírně nadzdvižené. Stop je nevýrazný. Čenichová část je dlouhá a suchá, ani špičatá ani kvadratická. Čelisti silné. Oči velké, mandlového tvaru. Uši jsou středně velké a široké, zavěšené nízko a dobře osrstěné. Krk je dlouhý, silný a osvalený. Hřbetní linie a bedra jsou pevná, rovná a osvalená. Hrudník je hluboký a dobře vyvinutý. Ocas je nízko nasazený. Nikdy není nesen nad úrovní hřbetní linie. Je dobře osrstěný a stále v živém pohybu. Dříve byl obvykle krácen, a to na jednu třetinu délky. Nekupírovaný ocas dosahuje přibližně k hlezennímu kloubu. Hrudní končetiny jsou středně dlouhé, kosti předloktí jsou rovné a ploché. Pánevní končetiny jsou silné a svalnaté. Srst je dlouhá, rovná, lesklá, hedvábné struktury. Je hustá a odolná proti vlivům počasí. Na hrudi, spodní straně těla a na zadních stranách končetin tvoří praporce. Zbarvení je černé, černé s pálením, modrý bělouš, modrý bělouš s pálením, játrově hnědé, játrové s pálením, játrový bělouš, játrový bělouš s pálením. Kohoutková výška: psi a feny přibližně 46 cm

Váha: psi a feny mezi 18 – 25 kg

Povaha a využití

Jedná se o neobvykle učenlivého, aktivního, citlivého a nezávislého loveckého psa. Uplatňuje se jako slídič a přinašeč zvěře. Snadno a rád se učí, je inteligentní, ale dokáže být i svéhlavý. Potřebuje kontakt s lidmi. Je ideálně využitelný pro lov se střelnou zbraní (slídí nakrátko) nebo jako společenský pes pro ty, kdo žijí na venkově. Není vhodný do města. S jinými psy vychází dobře. Říká se, že má tendenci přilnout v rodině vždy k jedné osobě.

Péče

Plemeno nevyžaduje zvláštní péči. Jen srst se musí zpravidla čtyřikrát za rok trimovat. Odumřelé chlupy se vyškubají a srst na uších, krku a končetinách se protrhá. Pravidelně se musí redukovat srst okolo zvukovodů, aby se předešlo možným zánětům. Tento pes potřebuje dostatek pohybu, nejšťastnější bude lovecky veden.

Zdroj informací: FCI - Standard Nr. 123/ 12.5.2015 / EN

Foto: Flicker.com: Daisy, autor: Peter