02.10.08 Plemena

Flanderský bouvier

Historie
Toto honácké plemeno bylo vyšlechtěno v 17.století. Jak již jméno naznačuje, je tento pes původem z Flander (jak belgických tak francouzských), kde sloužil k nahánění dobytka. Kombinuje v sobě krev mnohých belgických pracovních plemen. Poprvé byl vystavován na mezinárodní výstavě psů v Bruselu roku 1910, ale standard plemene byl ustanoven až později. Za první světové války byl v aktivní službě, nosil zprávy, hledal raněné a stal se pověstný svou silou a odvahou. Vlivem válečných událostí flanderský bouvier málem vyhynul, ale díky nadšeným chovatelům se podařilo plemeno během dvacátých let minulého století oživit.

Povaha a využití
Dnes je bouvier využíván jako hlídač osobního majetku nebo jako rodinný společník. Byl šlechtěn k samostatnému rozhodování, proto mu můžeme bez obav svěřit zahradu. Svému pánovi je věrným společníkem, na rodinu nedá dopustit. Má velice kladný vztah k dětem. Je řazen do FCI 1.skupiny - honáčtí a pastevečtí psi, zároveň je veden jako plemeno pracovní. Proto se s ním velmi dobře pracuje, vše dělá s chutí. Může se věnovat sportovní kynologii nebo agility. V zahraničí je využíván u policie a armády. Kdo tomuto plemenu propadne, už nikdy na něj nedá dopustit. Všichni bouvieři mají strašně velké srdíčko, ale každý je úplně jiný, jsou velmi temperamentní a hlavně věrní.


Vzhled
Je to impozantní pes, jeho tělo dává tušit velkou sílu, ale nepůsobí zavalitě. Fenky dosahují výšky 59 - 65cm, váhy 27 - 34kg, psi 62 - 68cm, váhy 35 - 40kg, dožívají se věku 10 - 12 let. Hlava je masivní, uši jsou malé, trojúhelníkové, vysoko nasazené, ale dolů. Oválné nebo kulaté oči jsou tmavé barvy. Čenich je černý. Má kvadratickou postavu. Srst na omak je drsná, suchá ,matná, hustá podsada. Barva srsti je černá, šedě-stříbrná nebo černá s žíháním.

Péče
Pro jeho bohaté osrstění je nutno ho pravidelně kartáčovat,stříhat či trimovat. Trimování dodává srsti hrubost, čímž je bouvier typický. Potřebuje dostatek pohybu, důslednou výchovu a činnost, kterou se zabaví.

Text a foto: Petra Jakubovová