23.10.18 Plemena

Holandský ovčácký pudl

Shapendoes

Historie

Jedná se o velmi staré plemeno z Nizozemí. Plemenný standard uvádí, že koncem 19. a začátkem 20. století se holandský schapendoes vyskytoval všude v Holandsku, kde byly pastviny pro ovce. Ovčáci si jej cenili pro jeho ochotu a radost z práce, neúnavnost a inteligenci. Náleží do široké skupiny dlouhosrstých ovčáckých plemen s hrubě osrstěnými hlavami. Je příbuzný bearded kolii, polskému nížinnému ovčákovi, pulimu, bobtailovi, briardovi, bergamskému ovčákovi a německému ovčáckému pudlovi. Všechna tato plemena jsou menšími mutacemi horských psů. Obnovitelem téměř vyhynulého plemene byl kynolog P. M. C. Toepoel, který během druhé světové války vzbudil mezi chovateli zájem o tyto psy. V průběhu let 1940 až 1945 byli pro chov užíváni všichni jedinci schapendoes, které bylo možno vypátrat. Chovatelský klub byl založen v roce 1947 a v roce 1952 bylo plemeno prozatímně uznáno. V roce 1954 byl připraven standard a založena plemenná kniha. K úplnému uznání došlo až v roce 1971. Dodnes je nejhojněji rozšířen v Nizozemí.

Povaha a využití

Měl by mít povahu, fyzické vlastnosti i duši ovčáka. Vyniká pozornou a odvážnou povahou. Je inteligentní, ostražitý, radostný, živý, přátelský a bujarý. Svou rodinu bezmezně miluje a je jí oddaný. Díky své milé povaze se dobře hodí k dětem, snáší se i s ostatními zvířaty. Holandský schapendoes je ovčácký pes, který byl užíván pro pasení stád ovcí. I dnes pro tento účel používán, i když v menší míře a často je chován pouze jako společník celé rodiny. Charakteristická je jeho velká vytrvalost, pohyblivost a rychlost. Důležitá je i inteligence a samostatnost.

Vzhled

Jedná se o lehce stavěného, dlouhosrstého psa s kohoutkovou výškou mezi 40 a 50 cm. Je výborným skokanem. Bohatá srst činí hlavu na pohled větší a širší. Oči jsou poměrně velké, kulaté, hnědé barvy. Uši jsou nasazené poměrně vysoko, jsou volně svěšené, ale nikoliv blízko u hlavy. Jsou bohatě osrstěné a pohyblivé. Hlava je nesena vysoko, na silném krku. Schapendoes je lehce delší než je jeho výška. Kostra je lehká a pružná. Hrudník je hluboký. Nemá příliš vtažené břicho. Ocas je dlouhý, dobře osrstěný a s praporcem. Hrudní končetiny jsou rovné, s lehčí kostrou. Pánevní končetiny jsou šikmo uložené. Schapendoes má hustou srst s dostatečnou podsadou. Srst je dlouhá, není hladká, ale lehce vlnitá. Tam, kde je dlouhá, má sklon odstávat v chomáčích, což dodává psovi velký objem, zvláště vzadu. Schapendoes má bohatou dlouhou srst na temeni, vousy a bradku. Povolené jsou všechny barvy.

Péče

Vzhledem k tomu, že se jedná o ovčáckého psa, vyžaduje každodenní zaměstnání a pohyb. Jeho srst je samočistící, nezapomínejte ale na pravidelné kartáčování. Schapendoes se nekoupe, pokud není hodně zašpiněn.

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 313 / 14.04.1999