15.01.19 Plemena

Italský segugio krátkosrstý

Italský krátkosrstý honič

Historie

Standard uvádí, že plemeno segugio pochází již z antických dob. Tito psi jsou jistě potomci primitivních psů antického Egypta, kteří byli používáni k lovu zvěře. Do oblasti Středomoří je přivedli féničtí obchodníci a nakonec se dostali do Itálie. O existenci psů podobných dnešnímu plemeni segugio vypovídá mnoho vyobrazení z dob různých dynastií egyptských faraónů. Na vyobrazeních jsou psi se svěšenými slechy, což svědčí o pokročilé domestikaci. Z toho se může vyvodit, že antičtí psi, kteří se používali pro lov zvěře, se objevili v Itálii a vznikl z nich dnešní segugio, jehož anatomické znaky se udržely prakticky beze změn v průběhu staletí. Psi stejného typu a velikosti jsou součástí sousoší lovkyně Diany (neapolské muzeum) a Diany s lukem a šípem (vatikánské muzeum). Na zámku vévody Borso d´Este (1600) je k vidění plátno, na kterém je vyobrazen ideální typ dnešního segugia. Existuje i ve variantě hrubosrsté. Je to pes specializovaný na lov zajíců a divokých prasat.

Povaha a využití

Je to honič dobře uzpůsoben pro nejrůznější honitby. Je velmi odolný a rychlý, extrémně náruživý, ať loví samostatně anebo ve smečce. Je pevného temperamentu, ale ne příliš společenský. Má jemný výraz a rezonantní velmi líbivý hlas. Využitím to byl vždy lovecký pes, dnes se uplatňuje také jako společník člověka.

Vzhled

Pes středních proporcí, má kvadratický rámec. Je robustní konstrukce, vyvážený, s dobře vyvinutou kostrou, suchých tvarů, obdařen dobrým svalstvem bez sebemenší stopy tuku. Charakteristická je podlouhlá hlava, jejíž horní linie (osy lebky a nosního hřbetu) jsou divergentní. Oči mají mandlový tvar, jsou velké, tmavě okrové barvy. Uši musí být svěšené a charakteristické stočením, které táhne celý závěs dopředu, aniž by mu umožnilo záhyb nebo stočení. Závěs má tvar trojúhelníku, je plochý po celé délce a velmi široký, ve špičce je zúžený. Krk se jeví velmi suchý a lehký. Rovná hřbetní linie, která od kohoutku harmonicky sestupuje k zádi s mírným klenutím na úrovni beder. Hrudník je dobře vyvinut, aniž by měl sudovitý tvar. Břicho je velmi suché a není příliš vtažené. Ocas je na bázi tenký a nezužuje se po celé své délce, s výjimkou špičky, která je velmi tenká. Krátká srst po celém těle. Přípustné barvy jsou: jednotně plavá ve všech odstínech, od intenzivní červené po bledou (vymytou) plavou, a černá s pálením. Kohoutková výška: psi 52 - 58 cm, feny 48 - 56 cm, Hmotnost: 18 – 28 kg

Péče

Krátká srst nevyžaduje zvláštní péči. Vyžaduje hodně pohybu a to každý den. Má tendence pronásledovat vše, co se rychle pohybuje. Rád loví nejen zvěř, ale i domácí zvířata, s čímž by měl jeho majitel počítat a zajistit mu odpovídající výchovu a výcvik.

Zdroj: FCI-Standard č. 337