07.06.17 Plemena

Kavkazský pastevecký pes

 Historie

Standard plemene uvádí: Předpokládá se, že kavkazský pastevecký pes pochází ze starověkých psů z Kavkazu. Rozšíření tohoto plemene zahrnuje oblasti od kavkazských hor po travnaté stepi jižního Ruska. Na formování plemene neměl vliv pouze přirozený výběr, ale také tradice národů osidlujících oblast Kavkazu. V minulosti byli tito psi používáni k ochraně stád a bydlišť před predátory a jinými útočníky. První zmínka o velkých molossoidních psech používaných v armádě arménského cara Tigrana II se datuje od 1. století př.n.l. V Evropě a bývalém SSSR se často křížil s jinými plemeny. Chovatelská práce s plemenem začala na konci 20. let 20. století v SSSR. V procesu selekce se vždy kladl důraz na nezbytnost takových vlastností, jako fyzická síla, sebevědomí, nebojácnost, rozvinutý sluch, dobrý zrak a hustá, nepromokavá srst. Všechny tyto vlastnosti, stejně tak jako jejich vytrvalost, dovolují lidem používat tyto psy ve všech klimatických podmínkách včetně těch nejdrsnějších.

Vzhled

Kavkazský pastevecký pes je harmonicky stavěný, veliký, silný pes s masivní kostrou a mohutným svalstvem, nepatrně obdélníkového formátu. Pohlavní výraz je dobře vyjádřený. Samci v porovnání se samicemi jsou osvalenější s dobře vyvinutým kohoutkem a větší hlavou. Jsou také celkově masivnější a mají kratší tělo než feny. Samci s typem delší srsti mají výrazně zřetelnou hřívu. Hlava je mohutná, masivní s širokými lícními kostmi. Tlama je široká a hluboká, postupně se zužující k čenichu, se silnými čelistmi a bradou. Oči jsou přiměřeně velké, oválné, ne příliš hluboko zasazené, široké a šikmo posazené. Barva je různých odstínů od tmavě hnědé po lískově oříškovou. Uši jsou středně velké, silné, trojúhelníkového tvaru přirozeně visící, vysoko a široce posazené. Uši jsou tradičně kupírované v zemi původu. Krk je střední délky, silný, nízko nasazený, oválný v průřezu. Límec je výrazný zejména u samců. Trup je velmi dobře vyvinutý ve všech rozměrech, široký, dobře osvalený a dobře vyvážený. Hřbet je rovný, široký, pevný. Hrudník je dlouhý, široký, dobře vyklenutý, celkově hluboký. Ocas je vysoko nasazený, ve tvaru srpu nebo stočený. V klidu visící dolů dosahující k hleznům, když je pes vzrušen, může být ocas nesen nad linií hřbetu. Hrudní končetiny jsou dobře osvalené, při pohledu zpředu jsou přední končetiny rovné, paralelní a široce postavené. Pánevní končetiny jsou při pohledu zezadu rovné, rovnoběžné a přiměřeně široké. Srst je rovná, hrubá, s dobře vyvinutou podsadou. Délka krycí srsti, stejně tak jako podsady, by neměla být kratší jak 5 cm. Na hlavě a předních končetinách je srst kratší a hustší. Ocas je zcela pokryt hustou srstí a vypadá silně a huňatě. Delší vrchní srst utváří „kartáče“ na uších, „hřívu“ okolo krku a „kalhoty“ na zadních stranách stehen. Barva je různých odstínů od tmavě hnědé po lískově oříškovou. Povolené je jakékoli jednobarevné zbarvení, strakatá nebo skvrnitá forma. Kromě celočerné, zředěná černé nebo černé v jakékoli kombinaci nebo geneticky modré či játrově hnědé.

 

Výška v kohoutku:

Psi: žádoucí výška je 72-75

Minimálně 68 cm

Feny: žádoucí výška je 67-70 cm

Minimálně 64 cm

Větší vzrůst při harmonické stavbě těla je akceptován.

Váha:

Psi: minimálně: 50 kg

Feny: minimálně: 45 kg

Povaha a využití

Chování je vyrovnané, aktivní, sebevědomé, nebojácné a nezávislé. Kavkazský pastevecký pes je oddaný svému pánovi a rodině, kterou má moc rád. Je vynikajícím strážním psem. Jako hlídač je ostražitý a nekompromisní (hlídání má zafixované v genech). Působí klidně a vyrovnaně, ale v případě hrozícího nebezpečí má velmi rychlé reakce a řídí se vlastním samostatným uvažováním. Od přírody je nedůvěřivý k cizím lidem a má silně vyvinutý ochranitelský instinkt. Je velmi teritoriální a odvážný. K cizím psům se chová často dominantně. Zvířata, která patří k rodině, považuje za své a jako takové je i chrání. Využívá se i v dnešní době k ochraně stád. Při zkušebním nasazení na Slovensku ochránili tito psi velmi účinně ovce před medvědy a vlky, ale kvůli své přirozené ostrosti bylo zaznamenáno několik problematických reakcí na cizí lidi. Majitel kavkazského ovčáka musí být rozumný a zodpovědný, musí chápat specifickou povahu plemene a být si vědom jeho síly. V nesprávných rukou může ze psa vyrůst jedinec, který bude nebezpečný svému okolí.

Péče

Péče o srst není náročná, postačí pravidelné kartáčování, obzvlášť v době línání. Kavkazský ovčák dospívá pomalu, dožívá se poměrně vysokého věku (12 a více let). Často bývá vitální a zdravý. Přece jen je to velké plemeno, takže někteří jedinci trpí dysplazii kyčlí a loktů. Je vhodné předkládat psovi kvalitní krmivo a kloubní výživu. Chovatel by rozhodně neměl podcenit důslednou a zároveň trpělivou výchovu a psovi stanovit jasně daná pravidla. Tento pes potřebuje vést a usměrňovat už od štěněte, socializace je nezbytností. Nejlépe se cítí na venkově u domu s velkým a dobře oploceným pozemkem, kde má dostatečnou možnost volného pohybu. 

 

Zdroj: standard FCI-St. N°328/ 02.03.2011

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com