02.05.19 Plemena

Kontinentální buldok

Historie

Toto nové psí plemeno má svůj původ ve Švýcarsku. První štěňata se narodila v létě v roce 2001. Cílem šlechtění chovatelky Imeldy Angehrnové bylo stvořit středně velkého buldoka, který bude zdravější a fyzicky zdatnější a přesto si zachová svébytnou povahu anglického buldoka. Při vzniku plemene docházelo ke křížení mezi anglickými buldoky a staroanglickými buldoky (z poloviny anglický buldok, z jedné šestiny bulmastif, z jedné šestiny pitbulteriér a z jedné šestiny americký buldok). Typově se kontinentální buldok přibližuje k původnímu typu buldoka. FCI ho zařazuje mezi neuznaná plemena. Nejvíce se chová ve Švýcarsku a Německu, ale i u nás jeho popularita roste. V ČR zaštiťuje jeho chov Klub málopočetných plemen.

Povaha

Má vynikající povahu, je pozorný, sebejistý, přátelský, vyrovnaný, oddaný své rodině, bez známek agresivity nebo naopak bázlivosti. Uplatňuje se především jako rodinný pes. Plemeno má vynikající vztah k dětem. Ve srovnání s anglickým buldokem je aktivnější, fyzicky zdatnější a lépe se cvičí, takže s ním jde provozovat i některé psí sporty.

Vzhled

Krátkosrstý, atleticky stavěný, středně velký, téměř kvadratický pes na způsob buldoka. Přes jeho silnou stavbu těla je kontinentální buldok pohyblivý a vytrvalý. I při rychlém běhu nebo cvalu má dýchat tiše. Jeho váha se pohybuje mezi 20-30 kg podle velikosti. Čenich je delší než u anglického buldoka. Čelo je ploché až lehce vypouklé. Tlama široká, při pohledu zepředu přibližně kvadratická. Spodní čelist včetně brady je široká a hranatá. Při zavřené tlamě nejsou viditelné ani jazyk ani zuby. Má střední předkus. Oči kulaté, směrované dopředu, daleko od sebe. Uši vysoce nasazené, malé a tenké. Krátký a silný krk. Záda krátká a silná, pokud možno rovná. Hrudní koš rozměrný. Břicho mírně vtažené. Ocas silný, na začátku široký a pozvolna se ztenčující. Rovný nebo lehce ohnutý. V klidu visící, při pohybu nadzvednutý, ale ne svinutý přes záda. Nohy i při pohledu zepředu rovné, robustní a silné. Zadní nohy mají silné kosti a dobré svalstvo. Kůže elastická bez tvorby vrásek na těle a nohách. Krycí srst krátká, hustá, hladká, lesklá, ne štětinatá. Spodní srst krátká, hustá a jemná. Uznávají se všechny barvy, které jsou doprovázeny černým nosem. Jednobarevná, žíhaná nebo kombinovaná s bílou, s nebo bez černé masky. Výška zátylku: Psi: 42-46 cm; Feny: 40-44 cm.

Péče

Péče o srst je nenáročná. Je středně aktivní, takže nevyžaduje velké množství pohybu.

Zdroj: standard FCI 928

foto: pixabay.com