13.11.18 Plemena

Korejský Jindo

Historie

Psí plemeno pocházející z Jižní Koreje. Standard uvádí, že o původu korejského Jinda nejsou písemné záznamy, ale mnozí odborníci se shodují, že toto plemeno existovalo po několik tisíc let na ostrově Jindo, který se nachází na jihozápadním konci Korejského poloostrova. Mezi mnoha teoriemi o dávném původu tohoto plemene je nejuznávanější ta, která říká, že plemeno pochází původně z Koreje, a bylo zachováno na ostrově Jindo díky tehdejší nedostupnosti ostrova. Vzhledem k tomu, že je toto plemeno považováno za národní kulturní bohatství, je velmi obtížné vyvážet ho mimo Koreu.

Povaha a využití

Korejský Jindo má velmi silný lovecký pud a je statečný, odvážný, pozorný. Říká se o něm, že z rodiny si vybere jednoho člena, kterému jsou oddaný, zbytek spíš ignoruje. Příliš se nezajímá o jiná zvířata. Má velmi dobrý orientační smysl. Je to „pes jednoho pána“, nikdy nezapomene na vazbu k předchozímu pánovi, který jej odmala vychoval. Sám se udržuje čistý. Jí střídmě. Ve své domovině se používal pro lov a hlídání. Většinou nemá rád vodu.

Vzhled

Korejští Jindo jsou středně velcí psi dobrých proporcí používaní pro lov a hlídání. Se vztyčenýma ušima a stočeným nebo srpovitým ocasem by měli být ztělesněním hbitosti, síly, pozornosti a ušlechtilosti. Hlava při pohledu shora tvoří trojúhelník s tupým vrcholem. Lebka je v poměru k tělu střední velikosti. Oči jsou tmavě hnědé, v poměru k velikosti hlavy poměrně malé, mandlového tvaru, s živým výrazem. Uši střední velikosti, trojúhelníkové, silné a zcela vztyčené. Krk je silný, bez volné kůže. Hřbet rovný. Hrudník silný a středně hluboký, ale ne příliš široký. Dobře vtažené břicho. Ocas je srpovitý nebo stočený. Hrudní končetiny jsou při pohledu zpředu rovné a rovnoběžné. Při pohledu ze strany jsou pánevní končetiny středně zaúhlené, při pohledu zezadu jsou rovné, rovnoběžné a postoj není ani široký ani úzký. Korejský Jindo pes má srst s podsadou. Podsada je měkká a hustá, světlá, ale dostačující k podpoře krycí srsti. Krycí srst je tvrdá a poněkud odstává od těla. Barva červenobéžová, bílá, černá, černá s pálením, vlkošedá a žíhaná. Výška v kohoutku: Psi:50 - 55 cm, ideálně 53 – 54 cm. Feny: 45-50 cm, ideálně 48 - 49 cm. Hmotnost: Psi: 18 - 23 kg. Feny: 15 – 19 kg.

Péče

Srst vyžaduje pravidelné kartáčování, obzvlášť v době línání. Aby byl Jindo spokojený, potřebuje hodně pohybu a blízkost svého pána. Vzhledem k velkému loveckému pudu a schopnosti vysoko skákat by měl být jeho majitel stále na pozoru a pozemek, kde pes žije, dobře zabezpečit. Kvůli své tvrdohlavosti a samostatnosti není jejich výcvik jednoduchý. Vyžaduje důkladnou socializaci.

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 334 / 13.07.2005 / GB