19.03.19 Plemena

Lakeland teriér

Historie

Pojmenování Lakeland Terrier bylo poprvé použito v roce 1912, předkem byl původní staroanglický teriér. Cílevědomý chov tohoto svébytného plemene probíhal především v jezerní oblasti Lakeland (Lake District) v severozápadní Anglii. Obživu lidí zde skýtal chov ovcí, zábavou byly hony na lišky. K zakončení štvanice byl potřeba vytrvalý a odolný norník, který by byl schopný lišku v noře zadávit. Lakeland teriér byl všestranný, takže dokázal bojovat i proti hlodavcům a malým šelmám na místních hospodářstvích a navíc hlídal majetek svého pána. Využíval se jako pracovní pes v pravém slova smyslu. Chovem se po dlouhou dobu zabýval T. Dobson, k zušlechtění původního pracovního teriéra použil bedlington teriéra hnědé barvy. Získal tak hnědé lakeland teriéry. Dva roky po jeho smrti (zemřel v roce 1910) se sešli chovatelé těchto psů v Keswicku a založili specializovaný chovatelský klub. Poprvé se plemeno představilo na výstavě v Londýně v roce 1928, téhož roku bylo uznáno. Zvlášť když je lakeland teriér zbarven černo-tříslově, podobá se nápadně velšteriérovi, přesto jde o dvě zcela samostatná plemena.

Povaha a využití

Má veselou a statečnou povahu. Působí živým dojmem, má rychlé pohyby, je neustále ve střehu. Je smělý, přátelský a sebevědomý, stále připravený k akci. Spojuje v sobě temperament s dobrou ovladatelností. V dnešní době je chován převážně jako společenský a rodinný pes. Díky své přirozené aktivitě a rychlosti se hodí i pro psí sporty. Do vysokého věku si zachovává hravost.

 

Vzhled

Hlava je harmonická. Délka čenichové partie od stopu ke špičce nosu nepřekračuje délku mozkovny od týlního hrbolu ke stopu. Mozkovna plochá a dobře modelovaná. Tlama je široká, ne však příliš dlouhá. Oči tmavé nebo oříškově hnědé. Uši přiměřeně malé, ve tvaru písmene V, nesené pozorně. Nejsou nasazené ani příliš vysoko, ani příliš nízko. Krk je dobře vsazen do plecí, je mírně klenutý, bez laloku. Hřbet silný, poměrně krátký. Hrudník poměrně úzký. Obvykle bylo zvykem ocas kupírovat. Nekupírovaný ocas je dobře nasazený, nesený vesele, nikoli však nad hřbetem ani stočený. Přední končetiny rovné, s dobrou kostrou. Pánevní končetiny silné a svalnaté. Tlapky malé, kompaktní, kulaté, s dobrými polštářky. Hustá srst je odolná proti vlivům počasí, je tvrdá, s dobrou podsadou. Zbarvení: černá s pálením, modrá s pálením, pšeničně červená, červenošedá, játrová, modrá nebo černá. Výška v kohoutku nepřekračuje 37 cm, Hmotnost: Psi 7,7 kg; feny 6,8 kg.

 

Péče

Srst se upravuje trimováním. I přes svou malou velikost je to aktivní plemeno, které vyžaduje dostatek pohybu i zaměstnání.

Zdroje: FCI-Standard č. 70 / 19.05.2009/ F

Teriéři, I. Stuchlý- M. Císařovský, Canis

Foto: pexels.com