10.08.18 Plemena

Lurcher

Lurcher není plemenem v pravém slova smyslu. Slovo lurcher znamená něco podobného, jako náš „voříšek“. Je to tedy nečistokrevný pes, kříženec. Kromě tohoto obecného významu má ale ještě význam speciální, znamená také „pytlácký pes“. V dnešní době se tímto termínem označují v Anglii kříženci chrtů.

Hlavně dříve vlastnili lurchery lidé z nižších společenských vrstev a používali je k pytláctví zvěře, hlavně zajíců. Podle dr. J Caiuse je slovo „lurcher“ odvozeno od slova „lurch“ - prudké naklonění, skok. A je odvozeno od pohybových schopností a skoků těchto psů při lovu. Mnoho lurcherů bylo chováno v Irsku a Velké Británii místními Romy už v 17. století. Za ideálního byl považován lurcher, který měl 75 % krve chrtí a 25 % krve ovčáckých nebo jiných psů. Ke křížení se většinou používali greyhoundi nebo deerhoundi s pracovními koliemi, občas se používali i teriéři. Od ovčáckých psů tento pes získal dobrý nos, poslušnost a lepší ovladatelnost, od chrta zase rychlost a obratnost a sklon lovit tiše. Lurcher lovil vždy samostatně a ulovenou kořist majiteli v tichosti donášel. Psi byli také naučeni, že pokud se v blízkosti objevil cizí člověk, lurcher se k majiteli nepřibližoval a čekal stranou. Přiblížil se až když potenciální nebezpečí pominulo. Pro chudé rodiny byla ulovená kořist důležitým zdrojem obživy. Rozeznávají se lurcherové hrubosrstí a krátkosrstí, zbarvení psů je různé, nejčastěji šedé nebo plavé. Plemeno nikdy nemělo oficiální standard.

A jak je to dnes?

V dnešní době je lurcher v podstatě kříženec greyhounda. Je mu vzhledově velmi podobný, bývá však menší, s širším hrudníkem, může mít dlouhou srst. Také uši lurcherů jsou trochu jiné, mají tendenci držet rovně a vzpřímeně nebo na straně hlavy. V porovnání leží uši greyhounda spíš podél hlavy. Většina lurcherů žije v Irsku nebo Velké Británii, do jiných zemí se většinou dostávají jen díky adopčním programům. Lurcheři dokážou být skvělými domácími mazlíčky, hodí se i do rodin s dětmi. Povahově jsou podobní chrtům, proto by budoucí majitel měl být obeznámen se specifickým temperamentem a péčí o tyto psy.

Chtěli byste adoptovat lurchera? Podívejte se na stránky www.chrtivnouzi.cz. Kromě nabídky psů, kteří hledají domov, tam najdete i spoustu užitečných a zajímavých informací o chovu a péči o chrty.

Zdroje informací: Stuchlý – M. Císařovský, Chrti, Canis; chrtivnouzi.cz

foto: maxpixel.net