11.12.18 Plemena

Porcelaine

(Porcelán)

Historie

Lovecké plemeno, které se používalo k lovu malé zvěře štvaním, pochází z Francie. Ta je označována jako „země honičů“. Některé smečky jsou zde chovány i více než 600 let. Honiči se zde během let přizpůsobovali různým požadavkům a vkusu svých majitelů. Jednotlivé šlechtické rody a později i velkostatkáři chovali své vlastní typy. Předci dnešního porcelaina byli s největší pravděpodobností chováni v 17. století v klášteře v Cluny. Velká francouzská revoluce a následující nepokoje málem způsobily vyhynutí tohoto ušlechtilého plemene. Naštěstí díky nadšencům byl chov obnoven a plemeno se podařilo rozšířit. Chovatelé křížili psy z francouzsko-švýcarské hranice. Od původního typu se tito psi lišili hlavně tím, že byli lehčí a neměli tak velký lalok. Jméno dostalo plemeno díky své srsti, která připomíná lesklý porcelán. Už v roce 1884 byli tito psi vystavováni na výstavě v Paříži. V dnešní době se stále ještě používají ke štvanicím zajíců (na koních i pěším), ale i k lovu spárkaté zvěře a divočáků se střelnou zbraní. Pro svoji schopnost držet stopu se hodí i k dosledům. V ČR je v současnosti okolo 25 chovných jedinců.

Povaha a využití

Je to milý, rezervovaný a oddaný pes. Doma je klidný, ale venku se v něm probouzí lovecké instinkty. Jakmile dostane příležitost vydat se po stopě zvěře, málokdy odolá. Má však výborný smysl pro orientaci a dobře ví, kam se vrátit. Při správném vedení je dobře ovladatelný. Je inteligentní a občas trochu tvrdohlavý. Protože je zvyklý žít ve smečce, k členům své rodinné smečky se chová velmi přátelsky. Vychází dobře i s ostatními psy.

Vzhled

Celkový vzhled je velmi ušlechtilý a elegantní. Hlava musí být typická, suchá a jemně modelovaná, celkově spíše dlouhá s jemnými rysy. Čenich tmavě černý, oči normální velikosti, musí vypadat tmavé a ukryté pod nadočnicovými oblouky. Má inteligentní výraz. Uši jsou jemné, dobře se stáčejí, zakončení spíše do špičky. Krk je dost dlouhý a štíhlý, může mít nevelký lalok. Kohoutek je výrazný, hřbet široký a rovný. Záď je mírně šikmá. Hrudník je středně široký, ale hluboký. Ocas je středně dlouhý, nikdy není na spodní straně osrstěný osinami (delší srst), je nesen mírně prohnutý. Hrudní končetiny jsou dost dlouhé, suché, ne přehnaně slabé, šlachy pevně uvázané. Jsou rovné. Stehna dlouhá, osvalení mají zřetelně modelované a suché, jsou středně široká. Hlezna silná, nízko u země, normálně zaúhlená. Srst krátká, jemná, přiléhající a lesklá. Zbarvení bílé s oranžovými plotnami okrouhlých tvarů, které nikdy netvoří plášť. Tyto plotny se vyskytují obvykle na místech, kde je kůže tmavě pigmentovaná. Oranžové stříkání na uších je velmi typické pro plemeno. Výška: pro psy v rozmezí 55 - 58 cm, pro feny v rozmezí 53 - 56 cm.

Péče

Péče o srst je nenáročná. Porcelaine vyžaduje mnoho pohybu. Díky silně vyvinutým loveckým sklonům se hodí pro člověka, který jeho specifickou povahu a potřeby pochopí a poskytne mu dostatek vhodných aktivit.

Zdroj: Standard F.C.I. č. 30 z / 18. 04.1997 / F