08.09.18 Plemena

Pyrenejský mastin

Historie

Jedná se o starobylé molossoidní plemeno. Na území dnešního Španělska se předci pyrenejského mastina dostali pravděpodobně s Féničany na jejich lodích. Ve středověku zde existovala království Castilla a Aragon. Každé z těchto království chovalo psy k ochraně stád a majetku. V Castillii vznikl předchůdce dnešního španělského mastina a v Aragonu zase předchůdce dnešního pyrenejského mastina. Pastevci z Pyrenejí potřebovali k ochraně stád ovcí před vlky a medvědy mohutného a silného psa, k čemuž se pyrenejský mastin skvěle hodil. Při práci nosili tito psí obři speciální límec ze železa s ostrými vystupujícími bodci, který jim pomáhal ubránit se útokům šelem. Když kolem let 1930 - 1940 zmizeli z hor vlci i medvědi, začalo těchto psů ubývat. Naštěstí díky usilovné práci několika nadšenců plemeno během španělské občanské války nevyhynulo. V roce 1977 byl ve Španělsku založen klub Spanish Pyrenean Mastiff klub. V ČR plemeno zastřešuje Klub pyrenejských plemen, který vznikl v roce 1995.

Povaha a využití

Dříve se pyrenejští mastinové používali k obraně před šelmami, především proti vlku a medvědovi. Dnes je to vynikající hlídací pes zemědělských usedlostí a jejich obyvatel. Je snadno cvičitelný. Vůči lidem je přátelský, klidný, ušlechtilý. Je to velmi inteligentní pes, je současně odvážný a hrdý vůči cizím, před nimiž nikdy neuhýbá. Jeho vztah k ostatním psům je dobromyslný a díky své síle si je vědom své převahy. Je-li to třeba, bojuje velmi zdatně a šikovně, což je atavistické chování vyplývající ze staletí bojů proti vlkům. Své rodině je oddaný, i když si stále uchovává určitou nezávislost a přirozenou hrdost. Miluje děti i malé psy.

Vzhled

Jde o velmi velkého psa nadprůměrného formátu a středních proporcí. Je harmonický, vysloveně silný a svalnatý. Srst není přehnaně dlouhá. Vzhledem k přiměřeným proporcím měří délka trupu jen o něco více než kohoutková výška. Ve všech proporcích je vyvážený a harmonický. Hlava je velká, silná, přiměřeně dlouhá. Oči malé, mandlového tvaru, přednost mají tmavé oči. Uši středně velké, trojúhelníkové, ploše visící, nasazeny nad linií očí. Krk silný, svalnatý, ohebný. Kůže silná a poněkud volná. Dvojitý dobře vyvinutý, ale ne přehnaný lalok. Trup pravoúhlý, mohutný a robustní, budí dojem velké síly, je ale pohyblivý a pružný. Hřbet silný, svalnatý. Hruď široká, hluboká, dobře osvalená, mohutná. Břicho přiměřeně vtažené, hluboké slabiny, slabiny velmi široké. Ocas středně vysoko nasazen, silný a ohebný. Srst tvoří nádhernou vlajku. Končetiny silných kostí, svalnaté. Hustá, silná a přiměřeně dlouhá srst. Ideální je polodlouhá srst, jejíž délka je uprostřed horní linie těla zhruba 6 až 9 cm; srst je delší na plecích, na krku a pod břichem, na zadní straně končetin a na ocasu. Srst by měla být drsná, její struktura není vlněná. Základní barva bílá, vždy s dobře utvářenou maskou. Někdy jsou na těle psa nepravidelně rozmístěné ostře ohraničené skvrny stejné barvy jako maska. Uši jsou vždy skvrnité. Tříbarevné nebo čistě bílé exempláře jsou nežádoucí. ŠVelikost: nahoru neomezená; Minimální výška: psi 77 cm, feny 72 cm. Je žádoucí, aby byly uvedené minimální velikosti podstatně překročeny. Psi by měli být vyšší než 81 a feny než 75 cm.

Péče

Je vhodný pro celoroční pobyt venku. Rozhodně se nehodí do městského bytu, je to obrovský pes, který potřebuje volný prostor kolem sebe. Péče o srst není náročná, stačí psa jednou za týden řádně vyčesat. Zvýšenou péči je třeba věnovat srsti v době línání. Během prvního roku života se nesmí pohybově přetěžovat kvůli správnému vývoji kloubů. Vhodné je kromě kvalitního krmení podávat mu i kloubní výživu. Není náročný na pohyb, potřebuje však důslednou a vlídnou výchovu.

Zdroj: FCI standard č.: 92 / 05.01.1995 / D