06.02.17 Život se psem

Kompletní výsledky: Čeští musheři se z MS v Kanadě vracejí jako vicemistři světa!

Necelé dva týdny bojovali čeští závodníci v kanadském Haliburton Forest na Mistrovství světa federace IFSS on-snow. Nyní se sportovci se svými psy vrátili úspěšně domů. Česká reprezentace, tvořená Michalem Ženíškem, Michaelou Srchovou, Jiřím Mencákem a jejich sedmi čtyřnohými svěřenci, dokázala obstát v tvrdé konkurenci zejména severských zemí a zpět do České republiky dovezla tři medaile z individuálních závodů a vybojovala pozici vicemistrů ve štafetě národů.

Skijöring

Hned v prvním závodě skijöringu s jedním psem se mohli Češi radovat. Na trati dlouhé 14 km Michal Ženíšek vybojoval zasloužené 3. místo za Finem Jurvelinem Vesa-Pekkou a Norem Hoelem Yngvem. Svůj nejlepší výkon předvedl Michal Ženíšek při dalším závodě, tentokrát se dvěma psy, kdy přidal do své sbírky medailí skvělé stříbro. To, že psi nejsou závodní stroje, ale tvorové s vlastním uvažováním, pocítil Michal na vlastní kůži v posledním závodu kombinace (Skijoring s pulkou). V hromadném startu jeho pes Kvap znervózněl, po signálu ihned nevystřelil a dal si na čas. I přesto své soupeře společně brzy dohnali a po celou dobu se drželi v první pětce. Nakonec skončili na čtvrtém místě.

Ve skijöringu závodila i Michaela Srchová, vicemistryně Evropy ve skijöringu Savalen 2016, která opět potvrdila, že patří do světové špičky. V Kanadě obsadila v konkurenci 28 závodnic skvělé 7. místo a také v ženské kombinaci se dostala do TOP 10.


Závod psích spřežení

Vynikající výkony předvedl i Jiří Mencák. V dvoudenním závodě psích spřežení dojel na druhém místě o pouhých 15 setin sekundy za Norkou Lenou Boysen. „Moji psi to zvládli na výbornou, potvrdili svoje kvality a nabrali cenné zkušenosti. Toto plemeno je výjimečné svou povahou i závodním duchem,“ složil Jirka poklonu svým psům Mickovi, Nikitě, Casey a Clayovi (pozn. redakce - jedná se o evropské saňové psy). Neméně napínavý byl závod s hromadným startem, kdy musel Jirka hned v úvodu řešit nepříjemné problémy po kolizi (zamotání, zastavení). I přes tento počáteční hendikep to dokázali ze 17. pozice dotáhnout na 5. místo.

Štafeta

Na závěr šampionátu se česká trojice reprezentantů představila ve štafetovém závodě, který se jel na 3× 7,2 km. Ani zde nebyla nouze o adrenalinové zážitky. Závod rozběhl Michal s Emanem, štafetu předal Michaele s Kvapem a Bastou a v závěru perfektně finišoval Jiří se čtyřspřežením, z čehož bylo nakonec druhé místo. Na pódiu jim dělali společnost zlatí Norové a bronzoví Švédové.

Autentické dojmy a zážitky

Během fyzicky náročného programu na mistrovství světa si reprezentanti našli čas a s chutí vlogovali a psali příspěvky pro své fanoušky, ve kterých jim přibližovali průběh celých 14 dnů, dojmy bezprostředně před závody i po nich i svůj odpočinkový čas. Autentickou dokumentaci lze i po skončení mistrovství světa nalézt na webu www.vimcimkrmim.cz a na Facebooku Fitmin.

Šampionát v číslech

  • 258 týmů

  • 11 zemí světa

  • Více než 1 200 psů

  • 100 000 akrů hostilo letošní MS v Haliburton Forest v Kanadě

 

Medailová umístění

 

Michal Ženíšek

Bronz ve Skijöringu s jedním psem

Stříbro ve Skujöringu s se dvěma psy

 

Jiří Mencák

Stříbro se spřežením se čtyřmi psy

 

Michal, Jirka, Míša

Stříbro ze štafety národů