06.02.17 Život se psem

Mistrovství světa v agility 2017 míří do Liberce

Liberec bude podruhé v historii hostit Mistrovství světa v agility (FCI Agility World Championship). Šampionátu, který se uskuteční 5.–8. října v Home Credit Aréně, se zúčastní na 500 závodníků se psy z celého světa. Sport, v němž psi pod vedením psovodů překonávají v co nejrychlejším čase a bez chyb překážky, je v ČR velice populární. Naši závodníci patří ke světové špičce a v domácím prostředí by rádi získali nejednu medaili.

 

„Liberec hostil šampionát již v roce 2012 a nasadil pořadatelskou laťku hodně vysoko. Jsem proto velmi ráda, že mu federace svěřila pořadatelství znovu. Věřím, že i tentokrát bude tato akce oslavou agility, krásného sportu a především souhry člověka a psa,“ říká Christa Bremmer, zástupkyně Mezinárodní kynologické federace FCI (Féderation Cynologique Internationale). Do Liberce dorazí na 500 startujících ze 42 zemí, nejenom z Evropy, ale i ze Severní a Jižní Ameriky, Afriky či Asie.

Organizátoři očekávají tisíce diváků. „Zejména z evropských států přijedou společně s reprezentacemi i četné fankluby, a protože agility je velmi populárním sportem i u nás, očekáváme velký zájem o vstupenky také od českých fanoušků,“ říká Michaela Caldová, výkonná ředitelka MS v agility 2017. Vstupenek půjde do oběhu celkem 5000 a pohybovat se budou v cenovém rozpětí 220 Kč až 1100 Kč. Zakoupit je bude možné již od 1. března v sítích Ticketpro nebo na pokladně Home Credit Arény.

Zvířecí šampióni vyžadují zvláštní přístup

Vzhledem k tomu, že hlavními aktéry soutěže jsou psi, má Mistrovství světa v agility svá specifika. „Veškeré ceremoniály musí probíhat bez větších akustických a světelných efektů, abychom zvířata nestresovali. U fotografování bude platit přísný zákaz používání blesků a jistá omezení se dotknou i návštěvníků. Ti se při fandění budou muset vzdát píšťalek, řehtaček a všeho dalšího, co dělá nadměrný hluk. Těšit se ale naopak mohou na našeho maskota, psa Brita, který je celým mistrovstvím provede,“ vysvětluje Michaela Caldová.

Zvláštní požadavky jsou přitom kladeny i na ubytovací zařízení. Účastníci mohou samozřejmě bydlet pouze v hotelích, kde je povolen pobyt se psy. „Musím říct, že nám liberečtí hoteliéři vycházejí vstříc a v mnoha případech výpravám neúčtují za psy žádné poplatky navíc. Tyto hotely pak označujeme jako ´Agility friendly´,“ upřesňuje Michaela Caldová. Přímo u Home Credit Arény navíc vyroste karavanové městečko, které pojme na 120 obytných vozů. Akce takového rozsahu je samozřejmě organizačně a logisticky velmi náročná. Podílet se na ní bude asi 200 lidí, včetně stovky dobrovolníků.

Na zlato má i Česká republika

O tituly mistrů světa se bude bojovat celkem ve třech kategoriích dle velikosti psů - Small, Medium a Large v disciplínách označovaných jako Jumping a Agility. Každá země smí nominovat maximálně 9 jednotlivců a 3 družstva po 4 členech. Některý z titulů by si z Liberce rádi odvezli i Češi. „Od roku 2010 se česká reprezentace nevrátila ze žádného mistrovství bez medaile a v této tradici bychom chtěli pokračovat. Teď už jen zbývá vybrat ty nejlepší závodníky, kteří budou ČR reprezentovat,“ doplňuje ředitelka akce. Jasnou pozici v českém týmu má úřadující mistryně světa Martina Magnoli Klimešová s fenkou Kiki.

Mistři světa podporují útulek

„Uvědomujeme si, že zatímco na šampionát přijedou milovaní a opečovávaní psí sportovci, v útulcích čekají na svou chvilku psi, kteří zatím u člověka štěstí nenašli. Proto jsme navázali spolupráci s útulkem Azyl pes z Krásného Lesa na Frýdlantsku a společně připravujeme dobročinný projekt,“ popisuje Michaela Caldová další rozměr Mistrovství světa v agility 2017.

Na fotce: Martina Magnoli Klimešová a její Kiki - česká reprezentantka a dvojnásobná mistryně světa v kategorii Medium