17.08.16 Život se psem

Tahání vozíku

Pes jako tažné zvíře má dlouhou historii, především na venkově tahala větší plemena psů vozíky se zbožím, například mléko v konvích apod. V současnosti je tahání vozíků netradičním kynologickým sportovním odvětvím.

Tahání vozíků má svou tradici zejména ve Švýcarsku a Rakousku. Využívala se plemena jako bernský salašnický pes, velký švýcarský salašnický pes, novofundlandský pes, ale také rotvajler a samozřejmě i řada kříženců, kteří odpovídali velikostně. Vzhledem k tomu, že během let se práce tažných psů zredukovala na minimum, vznikla sportovní disciplína, která tuto vlastnost velkých těžkých psů a jejich radost z tahání podporovala. Pes tímto způsobem procvičuje svou fyzickou kondici, koordinaci a samozřejmě také kooperaci s člověkem. Tahání je vhodné pro každého pejska s chutí do práce a kohoutkovou výškou minimálně 50 cm.

Vybavení

Existuje řada různých vozíků, od klasických selských až po moderní. Rozhodující pro zdravé provozování této disciplíny je dobře padnoucí speciální postroj, který se k vozíku zapřáhne pomocí vhodného tažného zařízení.

Trénink

Máte doma berňáka nebo novofundlanďana a chcete zkusit něco nového? Vyzkoušejte zápřah, uvidíte, že pejska to bude bavit. Nejprve musíte najít psí školu nebo zkušeného chovatele, který vašeho psího parťáka naučí základům, jak tahat vozík různé konstrukce. Zpočátku je potřeba psa na tahání zvyknout – trénovat přivykání na tažný postroj a později i na tažné zařízení, ke kterému je pak připevněn vozík (ten se dá sehnat přes internet). Dále je potřeba naučit ho také odpovídající povely, které udávají změnu směru, zrychlení, zpomalení a zastavení.

Více se o výcviku psa do zápřahu dočtete například v obsáhlém článku na stránkách Novofundland klubu ČR: http://www.nfk.cz/clanky/vycvik/81-rady-a-postupy/125-vycvik-psa-do-zapahu-ii