10.01.18 Štěně

Jak rozvíjet myšlení u štěňat

Doba od narození do třech měsíců je v životě psa velmi důležitá. Štěně se seznamuje samo se sebou, s matkou a svými sourozenci, také s okolním světem a samozřejmě i člověkem.

 

Objevuje, co je zábavné a co nebezpečné, zjišťuje pomocí svého vyvinutého čichu, jak věci voní, ochutnává mateřské mléko a první štěněcí krmivo. Zdokonaluje si své dovednosti hrou s nejrůznějšími předměty a tím rozvíjí své mentální a fyzické schopnosti. Platí, že čím má štěně víc možností na prozkoumávání svého okolí, tím rychleji se mu vyvíjí mozek.

 

Hračky, kam se podíváš

I mláďata vlků ve volné přírodě mají ve zvyku prozkoumávat, hrát si a manipulovat se vším, co najdou. Ať už jsou to větve, šišky, listy, nebo kosti z ulovené kořisti. I pro štěně je důležité, aby mělo k dispozici nejrůznější hračky, které se dají dobře okusovat a žvýkat, ale ne spolknout. Při zkoumání okolního světa štěně nejprve využívá smysly, které mají chemický základ, což je chuť a čich. Pejsek proto ocení různé žvýkací kostičky.

 

Honičky se sourozenci

Díky hře se štěňata učí komunikovat mezi sebou, řešit problémy a také mírnit kousání. Když totiž některé ze štěňat začne kousat moc silně, vyprovokuje stejnou reakci u svých sourozenců. A tak se malí pejsci brzy naučí mírnit intenzitu stisku. Hra rozvíjí jejich vynalézavost, rovnováhu a koordinaci. Učí se, pomocí jakého chování se prosadí a jakým chováním docílí, že je ostatní nechají na pokoji. Při hrátkách se sourozenci se objevuje první hravá rivalita.

Kontakt s člověkem

V tomto období je velice důležité, aby mělo štěně každodenní kontakt s člověkem. Štěně si totiž přiřazuje člověka mezi důvěrně známé tvory. Jestliže si vybíráte chovatele, je ideální zvolit takového, který poskytl svému odchovu intenzivní kontakt s lidmi a co nejširší škálu podnětů. Když si pořizujete pejska k dětem, hodně vám usnadní situaci, pokud měl chovatel v rodině děti, na které si štěně mohlo přivyknout. Problémy nastávají u psů z množíren, kde štěňata vyrůstala zcela oddělená od lidí. Pokud pes vyrůstá izolovaně od lidí nebo dokonce i od ostatních psů, bude hodně bázlivý a plachý. Ze strachu se může projevovat agresivně. Pořizujete-li si štěně, zjistěte si, v jakých podmínkách vyrůstalo. Ze správně socializovaného štěněte je mnohem jednoduší vychovat bezproblémového a poslušného psa.

Zdroj: Spoznej svého psa, Dr. Bruce Fogle, Prúdy

Foto: pixabay.com