05.06.18 Štěně

Močení z nejistoty

Všimli jste si, že pod vaším štěnětem při stresu, nervozitě nebo strachu zůstane pár kapek moči? Nebojte se problémů s močovým měchýřem, jestliže je pes jinak zdravý, jedná se pravděpodobně o tzv. submisivní močení.

Velmi bojácní psi mívají jako štěňata sklony k submisivnímu močení. Poznáte to už během příchodu domů, kdy se s vámi úzkostný pes vítá. I když má radost, je nesmělý, přidřepne si nebo se převalí na záda a vypustí několik kapek moči. Jedná se o typ úzkostné poruchy, tzv. močení z nejistoty. Submisivní chování může být částečně dědičné, ale mohly ho také způsobit časté nebo nepřiměřeně tvrdé tresty, kterým byl pejsek vystaven, než se dostal k vám.

Omlouvám se, nezlob se na mě!

U vlků je toto močení omluvou za něco, čím podřízený člen rozzlobil vůdce smečky. Loužičky bývají nejčastější při vítání, ale štěně může močit také ve chvíli, kdy se pro něj shýbáte a chcete ho zvednout, nebo ho za něco trestáte. Je to podmíněný reflex v důsledku vašeho asertivního zacházení. Štěně rozhodně nemočí úmyslně, naopak si to ani neuvědomuje.

Co s tím (ne)dělat?

Většina štěňat se submisivního močení za pár měsíců zbaví. Musí jen získat zkušenosti a sebedůvěru. Své štěně proto naučte plnit jednoduché povely a chvalte ho a odměňujte pamlsky, když poslechne. Vzroste tím jeho sebevědomí. Rozhodně se na psa kvůli kapkám moči nerozčilujte, tím byste vše jen zhoršili. Trénujte i příchody domů. Snažte se přicházet nenápadně, jakmile vstoupíte do dveří, hoďte štěněti pamlsek a potom si ho nevšímejte, dokud k vám nepřijde. Když se k vám pes přiblíží, klekněte si k němu a podrbejte ho na hrudi. Nehlaďte ho zpočátku moc po hlavě, hodně bázlivý pes si to může vyložit jako zastrašující gesto. S pejskem budujte vztah, choďte často na procházky, hlaďte ho a promlouvejte k němu vlídným hlasem, seznamujte ho s novými situacemi, lidmi i ostatními psy. Připravujte mu situace, v nichž se může chovat žádoucím způsobem, abyste ho mohli chválit. Postupně jak bude vzrůstat sebedůvěra psa, měly by sklony k submisivnímu močení vymizet.

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: pixabay.com