10.10.18 Štěně

Pomůže vápník vztyčit uši?

Máme čtyřměsíční štěně německého ovčáka, kterému padají uši. Prý to souvisí s přezubováním. Soused řekl, že je to nedostatkem vápníku. Opravdu může přídavek vápníku do krmiva pomoct postavit uši?

Jedná se o mýtus. Protože je ušní boltec složen z chrupavčité tkáně, která nevstřebává vápník, tak přídavek tohoto minerálu nepomůže. Naopak přídavek vápníku je u štěňat krmených kvalitními komerčními krmivy nežádoucí a může uškodit. Štěně by mělo dostávat vyváženou stravu přizpůsobené svému věku. Minerální doplňky jsou určeny psům, kterým je podáváno doma připravené krmivo, protože maso je přirozeně chudé na obsah vápníku. Zaměřte se proto na výběr kvalitního krmiva složeného z kvalitních bílkovin (svaloviny). Kromě toho je důležitý také vitamin C, jenž se podílí na syntéze kolagenu. Bez dostatku vitaminu C tělo není schopno kolagen tvořit.

Poloha uší záleží hlavně na genetických vlivech, tedy na genech předávaných otcem a matkou. Chrupavčitá tkáň uší je v době intenzivního růstu právě okolo čtvrtého, pátého měsíce věku, kdy štěně přezubuje, pružnější a dostatečně nezvládá nést váhu ucha. Většinou se poloha uší vrátí do normálu v šesti měsících.

Někteří chovatelé doporučují podávat jako podpůrný prostředek kolagen (například přípravek Colafit, což je čistý krystalický kolagen na klouby, vaziva a kůži). Komplexní kloubní výživou, kterou vyrábí například značka Alavis, také nic nezkazíte. Německý ovčák je velké plemeno, takže se obecně doporučuje podávání kloubní výživy. Chondroprotektivní látky podporují vývoj kloubních chrupavek, čímž se výrazně snižuje riziko onemocnění pohybového aparátu.

Pokud není pejsek určen k chovu a na výstavy, tak si s jeho oušky nedělejte těžkou hlavu. Jestliže se jedná o zvíře s PP, poraďte se s chovatelem nebo veterinářem, který vám jistě doporučí konkrétní přípravky nebo rady, jak ouškům pomoci. Zkušený chovatel pozná, zda se ucho postaví samo, nebo je vhodné provést nějaká opatření.

Ilustrační foto: pixabay.com