04.04.18 Štěně

Strkat štěněti do loužičky čumák?

Mezi pejskaři se dříve tradovalo, že nejjednodušší způsob, jak odnaučit psa vykonávat potřebu doma, je strčit mu do loužičky čumák. Jenže tento trest, jehož cílem naučit štěně čistotě, je zbytečný. A mnohdy nepřiměřeně tvrdý.

Psi instinktivně očichávají moč ostatních psů, takže to, co nám může připadat nechutné, je pro psy v podstatě přirozené. Při nácviku čistotnosti proto buďte trpěliví. Štěně, stejně jako malé dítě, není po fyziologické stránce schopné zadržet moč na delší dobu. Nehody v podobě loužiček jsou proto v raném věku úplně normální.

 

Co (ne)dělat?

Jestliže doma najdete loužičku, zůstaňte klidní a moč bez negativních komentářů ukliďte. Ideálně bez přítomnosti štěněte. Psa pak vezměte na procházku a pokud se vyvenčí na trávě, náležitě ho pochvalte a můžete ho odměnit také pamlskem. Doma si všímejte znaků, kterými dává štěně najevo, že si potřebuje ulevit. Pokud zpozorujete, že se točí dokola, aby následně přidřeplo k vykonání potřeby, zastavte ho energickým „ne“ a odveďte ho na místo, kde je to dovoleno (zahrada, trávník před barákem). Jakmile štěně vykoná potřebu, nadšeně ho pochvalte. I v tomto případě platí, že odměna je účinnější než trest. Když se příště opět stane nehoda, nerozčilujte se, ani psa fyzicky netrestejte. Tím byste zbytečně riskovali, že si štěně spojí své vyměšování s vaším rozčílením a trestem. Může si pak „schovávat“ vykonání potřeb na dobu vaší nepřítomnosti, nebo bude své výměšky ukrývat pod postel, za dveře apod. A to byste určitě nechtěli.

 

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

Foto: pixabay.com