14.05.16 Štěně

Výběr psího parťáka

Asi každý v dětství toužil po nějakém domácím mazlíčkovi. Častým přáním bylo nějaké roztomilé hravé štěňátko, které by se stalo nerozlučným přítelem celé rodiny. I štěňata však mají svou typickou povahu a charakteristické vlastnosti, které se nemusí vždy slučovat s těmi vašimi.

 

V současnosti na světě existuje okolo 400 psích plemen. Jak si správně vybrat? Ze všeho nejdůležitější je nejprve zvážit, proč si vlastně psího chlupáče pořizujete a co od něj očekáváte.

Najděte své plemeno

Často se stává, že majitel není úplně spokojený s tím, jakou má jeho pes povahu. Připadá mu příliš líný, nebo naopak nadmíru aktivní. Chyba však není v samotném psovi, ale většinou v tom, že si člověk o plemenu zjistil málo informací. Chcete pejska na mazlení, pořádného hlídače, na kterého se můžete spolehnout, výstavního šampiona nebo parťáka na dlouhé procházky a nejrůznější sportovní aktivity? Tak si podle toho vyberte konkrétní rasu. Pořízením psa získáte životního parťáka, se kterým budete trávit každý den zhruba po dobu 12 let, proto není dobré výběr unáhlit. Snažte se o psovi nejprve zjistit co nejvíce informací a pobavte se s chovateli například na výstavě psů.

Štěňata jen od prověřených chovatelů

Máte-li už jasno v tom, které plemeno je vašemu srdci nejbližší, je na řadě výběr chovatele, od něhož si zvíře pořídíte. Jednou z možností je sledovat inzeráty na internetu či v chovatelských časopisech nebo si nechat chovatele doporučit od známého. Nejlepším způsobem však bude podívat se na výstavu psů, setkat se osobně s chovatelem a podívat se na jeho psy. Poctivý chovatel by měl poskytovat tzv. chovatelský servis, tedy možnost nezávazné návštěvy. Rozhodně se vyhýbejte tzv. množírnám psů, v nichž jsou zvířata odchovávána v otřesných podmínkách, bez jakékoli kontroly. Množitel si sám vybírá psa, kterým nakryje fenu, a to bez ohledu na jejich zdraví, původ či povahové a exteriérové vlastnosti. Takovému člověku záleží pouze na finančním zisku, nikoliv na samotných zvířatech.

Zdravé a spokojené štěně

Pro zdravý vývoj vašeho psího kamaráda a jeho úspěšné začlenění do nové rodiny je ideální odebrání od feny mezi 6. a 8. týdnem života. Mezitím byste se na štěňátko měli přijet alespoň dvakrát podívat a sledovat nejen jeho fyzický vývoj, ale také to, jak se mezi sourozenci chová. Zdravé štěně by nemělo mít v srsti žádné roztoče ani ekzémy, nafouklé bříško a mělo by mít zdravé dásně bez zarudnutí, čisté oči i ouška. K jeho dovednostem by pak mělo patřit samostatné pití a konzumace krmiva z misky. Povahu štěněte poznáte podle toho, jak se zapojuje do zvířecího kolektivu. Je štěně ze všeho vystrašené a nechá se ostatními odstrkovat od misky? Nebo je naopak vůdcem smečky, který se hrdě vydává na průzkum okolí a všechno ho zajímá? Vyberte si podle toho, jaká povaha vám lépe vyhovuje. Obecně však platí, že průbojnější štěňata se vychovávají lépe a snáze než ta, která se všeho bojí.