29.12.16 Útulky

Představní útulku Zlín - Vršava

Útulek je situován nedaleko zastavěné části Zlína a je přístupný městskou hromadnou dopravou. Slouží především jako zařízení pro zaběhnuté, toulavé, opuštěné a odebrané psy a kočky. Od roku 2006 provozuje i služby psího hotelu s kapacitou 20 psů.

Na dotazy odpovídá provozovatelka útulku Eva Poiselová.

Představte čtenářům váš útulek. Kdy byl založen a jak funguje? Kolik v něm máte zvířátek?

Útulek funguje od roku 2004 a byl vybudován pro 80 psů, 40 koček a ježky. Nyní (k 28. 12. 2016) tu máme 82 psů, 49 koček a 8 ježků.

Stíháte kromě péče o zvířátka i něco jiného? Jak probíhá váš běžný den? 

Útulkový pracovní den je dost napěchovaný. Provoz začíná v 8.00, nakrmí se štěňata a koťata, zkontrolují se zdravotně psi, uklízí se kotce a klece. V poledne se krmí, pobíhá veterinární prohlídka, pak se uklízí výběhy. Ve 14.00 začínají návštěvy. Do útulku chodí spousta lidí venčit psy. Po 16.00 se uklízí a probíhá večerní krmení mláďat. Když je zavřeno pro veřejnost, snažíme se psy česat, stříhat a socializovat.

Můžete se se čtenáři podělit o nějaké zajímavé příběhy vašich nalezenců?  Překvapily vás nějaké osudy?

Příběhů je mnoho, ale nás nejvíce těší, když odejde z útulku pes, který je starý nebo byl u nás více než rok. Například nyní před Vánocemi si vzala mladá paní křížence ridgebacka Rodyho, kterému je 13 let, je vitální, umazlený, ale bohužel má karcinom horního patra. Tento zdravotní problém je neléčitelný, ale i přesto si paní vzala Rodyho na dožití a doufá, že spolu budou týdny, měsíce, možná i celý rok...

Slýcháte nějaké předsudky a mýty ohledně útulkových zvířátek? Jsou pravdivé?

Hodně se lidé bojí chování dospělého psa. Často slýcháme, že to už se pes nenaučí nebo neodnaučí. Je pravda, že v útulku jsou pejsci, co něco zažili, můžou na něco reagovat neadekvátně a nelze říci, jak dlouho nějaká zkušenost nebo zlozvyk bude přetrvávat. Lidé by ale měli jít do útulku s odhodláním pomoci nějakému psíkovi a přitom umět zvládnout a překonat určitý problém. Vždy to chce jen trpělivost.

Prověřujete zájemce o zvíře?

Se zájemcem strávíme asi 15 minut pohovorem v kanceláři. Pak si většinou vezme psa na procházku a pak záleží na něm, zda chce raději přijít vícekrát. My to rozhodně vítáme. Už raději nedáváme psy do podnájmů a pronájmů, jelikož s tím nemáme dobré zkušenosti.

Stává se často, že lidé vrací adoptovaná zvířata zpět?

Nemáme srovnání s ostatními útulku, ale vrací se nám tak 1-2 psy za měsíc.

Co by měl potenciální zájemce dopředu promyslet?

Hlavně své časové možnosti. Samozřejmě je důležitá i finanční stránka věci, ale hodně psů v dnešní době jsou nezvladatelní nebo hyperaktivní, protože jim lidé nedávají potřebné vybití. Nemají na ně tolik času, kolik by pes potřeboval.

Když se dostane zvíře k vám do útulku, za jak dlouho může být adoptováno novými majiteli?

Za 2-3 týdny, během kterých se snažíme dohledat majitele. Pak může odejít do tzv. pěstounské péče.

Co považujete za největší problém vašeho azylu a útulků obecně?

Nezodpovědnost a lehkomyslnost lidí. Řešíme neustále důsledek, ale neřeší se příčina. Bohužel je to neustálý koloběh přicházejících a odcházejících zvířat.

Co vám naopak dělá největší radost?

Podpora a pomoc lidí, kteří pomáhají útulku dobrovolně ve svém volném čase. A pak samozřejmě pěkné zprávy od nových majitelů, kteří nám posílají dopisy a fotky.

Jaký máte názor na kastraci zvířat?

Náš útulek rozhodně kastrace podporuje, jak u koček, tak u fen. Ale toto téma není jen na odpověď jednou větou.

Jakým způsobem mohou lidé pomoci? Dostáváte nějaké sponzorské dary?

Hodně nás lidé podporují v předvánočním čase. Nosí krmivo, deky a kočičí podestýlky. Během roku také lidé pomáhají prostřednictvím virtuální adopce. Hodně dobrovolníků nám pomáhá se socializací psů, chodí venčit a věnují se tak konkrétnímu psíkovi. Jsme jim za to moc vděčni a patří jim velké díky.

 Další informace o útulku a nabídku zvířat k adopci hledejte na www.utulekzlin.cz

Na útulek lze přispět i zakoupením charitativního příspěvku na www.krmeni.cz

/pes-vanocni-darky-psi/charitativni-sbirka-financni-prispevek