12.04.14 Výchova a výcvik

Podávání packy

Mnoho majitelů psů považuje povel „dej pac“ za dětinský a odmítají ho se psem nacvičovat. Přitom používání tlapy je pro psy důležité, uplatňují ji v mnoha přirozených situacích. Už mladá štěňátka používají své tlapky ke stimulaci mléčné žlázy své maminky, čímž podporují vylučování mléka. Tlapkou si také přidržují kořist (v domácích podmínkách spíše žvýkací kost), nebo s její pomocí dolují míček, který se jim dostal pod skříňku. Pokud tedy chcete se psem tento jednoduchý cvik nacvičit, jak na to?

Pes by měl sedět před vámi a vy mu před čenichem přidržte nějaký velmi chutný pamlsek. Nechte ho, aby se na něj podíval, pak ho sevřete do dlaně, pohybujte jím tam a zpátky a tím ho lákejte, aby se čenichem po něm natahoval. Rukou hýbejte vždy jen ze strany na stranu, nikoli směrem dolů k podlaze, jinak by si pes mohl myslet, že si má lehnout. Jestliže je pes ještě velmi mladý, pravděpodobně si tlapkou po pamlsku „chmátne“ téměř automaticky. To je skvělé! Pokud používáte pro cvičení klikr, v této chvíli klikněte a odměňte ho. Neočekávejte hned nějaké nadšené potřásání rukou, protože první pohyby tlapou mohou být trochu nejisté a zdrženlivé. Zpočátku proto odměňujte i malé pohyby jeho tlapky, postupně bude pes podávat packu stále suverénněji. Když už dobře zvládá zvedání tlapky, můžete rukou podržet jeho tlapku, jakmile ji zvedne znovu. Nesnažte se mu ji pevně tisknout, protože někteří psi jsou na tuto část těla velmi citliví. Nechte psa, aby packu položil volně do vaší dlaně a dejte mu pamlsek. Teď už můžete nacvičovat bez klikru, protože pes základní pohyb pochopil. Nyní se pravděpodobně dostanete do fáze, kdy bude váš chlupáč zvedat tlapku nepřetržitě. Na tuto jeho hru klidně můžete přistoupit, když pes zvedne packu, rychle ji svou rukou zespodu přidržte a odměňte ho pamlskem. V této fázi je totiž spontánní jednání velmi žádoucí, zatímco později už nikoliv. V době, kdy pes tlapku nepřetržitě zvedá, celou hru obraťte. Teď to budete vy, kdo jako první vystrčí ruku, a pes na ni musí svou tlapu položit. Uvidíte, že to udělá rád, protože splnění povelu „dej pac“ nadchne každého psa.

Pojmenujte cvik

Dosud celá fáze tréninku proběhla během několika minut. Pes se naučil, že má svou tlapku položit na vaši nataženou ruku, a nyní už můžete připojit i hlasový signál „dej pac“. Natáhněte ruku a přesně ve chvíli, kdy pes zvedá tlapku, řekněte „dej pac“. Jakmile položí packu na vaši ruku, hned ho odměňte pamlskem, třeba kouskem psího salámu. Stejně jako u jiných cvičení také tento povel nacvičujte na různých místech, začleňujte do tréninku různá rozptýlení a pozvolna snižujte přísun pamlsků.

Nespolupracuje?

Jestliže máte doma spíše pasivnějšího jedince, který vůbec nespolupracuje, vezměte ho za tlapku a nechte ji chvíli ležet ve vaší dlani. Zatímco držíte jeho tlapku, dejte mu pamlsek a několikrát to zopakujte. V této fázi už můžete zkusit nácvik normálním způsobem. Ukažte mu dobrůtku a hrajte si s ní před jeho čenichem. Nechte ho, ať si sám uvědomí spojitost mezi tlapou a pamlskem. Odměňte ho i za nejmenší náznak pohybu. Pokud opět neprojeví žádnou vstřícnou reakci, vezměte jeho tlapku ještě jednou a pořádně ji podržte v ruce, zatímco pes bude dostávat pamlsek. Tím si své chování (podání pac = pamlsek) skutečně uvědomí. Nyní buďte pasivní zase vy a jen držte pamlsek před jeho čenichem. Nenechte se svést k tomu, abyste jeho tlapu neustále zvedali, to by si totiž mohl vyložit jako „pamlsek dostanu pokaždé, když panička/páníček uchopí mou packu.“ Pak by se mohlo stát, že by pokaždé čekal na to, až mu jeho tlapku zase zvednete. Prostřídejte několikrát pasivní fázi cvičení (jen ukázat pamlsek) a aktivní fázi (pozvedněte jeho tlapu). Nejpozději po dvou dnech však se zvedáním jeho tlapy přestaňte. Psovi jen ukažte dobrotu a mějte trpělivost...

 

Zdroj: Antje Hebel, Výcvik psa podle jeho temperamentu, Grada, 2011, www.grada.cz