29.11.14 Výchova a výcvik

Pomůže kastrace?

Máme psa (jack russel teriér) a poslední dobou s ním máme problém. Začal být agresivní na syna a vyloženě ho napadá, ale děje se to jenom v určitých situacích. Většinou večer, když jsme spolu sami v klidu. Já se dívám na televizi, nebo si čtu a on je se mnou v pokoji a odpočívá. Syn přijde a chce jít za mnou do pokoje, pes vystartuje a jde z něho strach a tvrdě jede po synovi, klidně by ho i pokousal, přitom přes den ho miluje a je s ním kamarád. Syn je dospělý a nikdy mu nijak neublížil. Má ho rád, chová se k němu hezky. Nevíme, jak tuto situaci řešit. Napadla nás kastrace, to nám také doporučil pan doktor s tím, že se máme obrátit pro radu také na vás.

 

Odpověď:
Myslím, že váš pes vykazuje v některých situacích přílišné majetnické a konkurenční chování. Chtělo by to s ním trochu pracovat, aby si uvědomil, že je doma „psem“ a nemá tedy žádný nárok soupeřit o něco s lidmi. Snažte se nejprve vyhnout všem nebezpečným situacím. Kde to není možné, zajistěte psa tak, aby nemohl být nebezpečný. To znamená například, když jste večer sama se psem v pokoji, nepouštějte ho do své postele ani do křesla – to by mohly být pro něj věci, o které chce se synem bojovat. Poskytněte mu pohodlný pelíšek a dbejte na to, aby ležel tam a necpal se za vámi. Toho docílíte jednak tím, že mu k pelíšku přinesete nějakou náramnou dobrůtku a dostane ji, až když si na pelíšek vleze. A také mu musíte zabránit, aby vám nehupl do postele. Postel se pro něho musí stát nepohodlnou a nebezpečnou. Vezměte do ruky silný časopis, a kdykoli psík vyrazí směrem k vaší posteli či pohovce, plácejte časopisem všude kolem sebe, jako byste zabíjela mouchy. Naběhne si pejsek? Tak ho časopis plácne po hlavě. Ale vy se na něj nedívejte, nic mu neříkejte, jako kdyby vy jste to vůbec neměla „na povel“, jako by ten časopis prostě sám plácal mouchy zrovna když se blíží pes. Musíte být důsledná. Kdyby se mu náhodou povedlo tam vlézt, vy musíte okamžitě o to místo ztratit zájem. Takže vstanete, jdete do kuchyně, otevřete si ledničku a trochu tam hrabete. Uvidíte, že i pejsek hned ztratí zájem o postel. Když přiběhne za vámi, dejte mu nějaký malý úkol (SEDNI) a když ho splní, dostane maličký kousek té vaší dobrůtky.
Večer, když budete v pokoji se psem sama, nechte mu obojek a šňůru, kterou buď uvážete někam k topení nebo ke stolu, nebo ji budete držet v ruce. Když vstoupí syn (ať se předem ohlásí, abyste nebyla zaskočena rychlou reakcí psa), a pes vyrazí, šňůra ho nepustí a vy ho budete mít pod kontrolou. Nedotýkejte se ho ale, jen mu dejte povel „místečko“ nebo „pelíšek“ (musí ho mít ale dobře zažitý, naučený s těmi pamlsky nebo hračkami, jak jsem popsala výše). Trvejte na tom, aby se uklidil na své místečko. Pak může syn vstoupit a bavit se s vámi, vy stále po očku sledujte psa. Jakmile by chtěl vyběhnout z pelechu, hned po něm něco hoďte (nejlepší je plechovka od piva s několika padesátníky nebo kamínky) a jak se lekne, zopakujte povel „místečko!“. Udržte ho tam svým neoblomným výrazem. Syn by si psa v takové chvíli neměl vůbec všímat, měl by otočit hlavu bokem ke psu. Pak syn odejde a vy můžete pejska pochválit, popřípadě odměnit něčím dobrým. Naučíte ho tak, že plnit vaše pokyny se vyplácí a že agrese se u vás doma nenosí, ta je nepřípustná.
V běžném denním provozu si všímejte signálů, které pes ukazuje, hlavně syn by se jimi měl řídit. Přikládám letáček. Tyhle signály vykazují psi, kteří jsou k něčemu tlačeni nebo se jim dělá něco, co se jim nelíbí. Dbejte na první varování, ať nemusí pes sáhnout k agresi. Pokud potřebujete se psem manipulovat a vidíte, že ztuhl a zvedá pysky nebo vrčí, nechte ho být. Až se uklidní, nasaďte mu náhubek, nejlépe venku, a zákrok (třeba umývání nožek) proveďte s náhubkem, nebo to zkuste jindy a jinak, aby to psa nerozčilovalo.
Nejsem si jista, jestli kastrace v tomto případě pomůže. Byla by účinná na jiné projevy související s pohlavními hormony, například na značkování nebo onanování na polštářích či jiných předmětech, na toulání za fenkami apod.
Teriéři jsou velmi ostří a rychlí psi a pro agresi nejdou nikdy daleko. Je třeba mít takového psa stále dobře pod kontrolou a úkolovat ho, zaměstnávat nějakou činností, aby si nehledal práci sám. Přikládám pár nápadů, jak byste mohli psa zabavit, buďto vy, nebo syn. Musí to ale všechny bavit, musí to být legrace. Když tak si najděte na internetu nějaké zábavné triky, které je možné psa učit např. s pomocí klikru.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz