15.02.15 Výchova a výcvik

Povel místo

Povel „Místo“ nebo „Na místo“ je velmi užitečný a měl by ho zvládnout každý dobře vychovaný pes. Jeho účelem je, aby pes po delší dobu ležel v klidu. Jak ho jednoduše nacvičit? Přinášíme vám jeden z možných postupů.

Obecně lze říci, že povel „Místo“ zlepšuje chování vašeho chlupatého mazlíčka a upevňuje váš status vůdce, neboť pes se při něm musí vzdát vedoucí pozice. Jeho zvládání je vhodné především pro jedince, jež se snadno rozčílí a mají tendence přiřítit se na různé návštěvníky. Zároveň je to také vhodné cvičení pro uklidnění hyperaktivních psů, kteří by se nejraději celý den honili za míčkem a přetahovali se o uzel. Při nácviku povelu musí pes pochopit, že teď nesmí dělat vůbec nic a jen ležte a odpočívat na svém místečku. Je možné, že ho tato pasivita zpočátku velmi udiví. Ovšem po zvládnutí tohoto povelu, budete moci vzít psa téměř kamkoliv, protože bude umět klidně a vytrvale ležet u vašich nohou. A takový pes je pak (téměř) všude vítán.

Jak na to?

S nácvikem začněte ideálně večer, nebo poté, co psa nakrmíte. Jde o to, abyste poprvé trénovali v pasivní části dne, kdy pes nemá takovou chuť dovádět. Raději ho (alespoň zpočátku) neprocvičujte tehdy, když je čas na společnou procházku.

Psa přivažte na dlouhém vodítku ke gauči, stolu nebo jinému nábytku a dejte mu k tomuto místu jeho oblíbenu deku. Vyberte si příjemné místo, kde se váš pejsek cítí dobře a je v bezpečí. Raději ho nepřivazujte ani blízko dveří, ani doprostřed místnosti. Nedělejte si obavy, že by takovéto přivázání bylo nějaké psychické či fyzické týrání, váš mazlíček to zvládne. Navíc pes má na delším vodítku stále ještě rádius přibližně dva metry. Nyní psa vyzvěte, aby si lehl na určený prostor povelem „Místo“. Cílem je, aby ležel a z místa se nepohnul. Vy mezitím popíjejte čaj nebo kávu, čtěte si nebo pracujte na počítači. Pouze se ujistěte, že na psa ze svého místa vidíte a ničím a nikým se nenechte vyrušovat. Při nácviku je nutné, abyste byli se psem sami. Nedělejte nic speciálního, jen pijte kávu, odpovídejte na emaily a přitom po očku pozorujte psa tak, aby si toho sám nevšiml. Napoprvé by měl zůstat ležet na místě cca 5 minut. Pokud se pokusí z místa vstát, řekněte mu důrazné „Ne“ a přimějte ho zaujmout původní pozici. Pes by měl vnímat, že to myslíte skutečně vážně. Možná se vás pokusí trochu „vyprovokovat“ tím, že opět vstane. V takovém případě ho znovu pokárejte jasně řečeným „Ne“ a nasměrujte ho do výchozí pozice. Dbejte na to, aby si pes vždy lehl na stejné (předem určené) místo. Vy jste tu šéf a vy rozhodujete, kam si má lehnout. Buďte důslední, trpěliví a zároveň optimističtí, vyplatí se to. Po dvou usměrněních by měl pes jasně vědět, oč jde – páníček po něm chce, aby hezky tiše ležel na místě.

Jak na aktivního psa?

Pokud máte doma opravdu aktivního psa, bude toto cvičení náročnější, možná to pro vás bude tak trochu zkouška nervů ve stylu „kdo s koho“. Neposedný pes se hned tak nevzdá a bude se pokoušet vstát. Vy ovšem musíte vytrvat a důsledně ho (klidně i podesáté) přimět, aby si zase lehl na určené místo. Dělejte to tak dlouho, dokud se pes nepodvolí. Musí pochopit, že vy svou vůli dokážete prosadit. A vy se k tomuto kroku musíte přemoci. Když zůstanete pevní a důslední, i ten nejaktivnější pes se jednou vzdá a podřídí se vašemu přání. A váš vzájemný vztah pak bude fungovat mnohem spolehlivěji. Teprve v okamžiku, když pes vezme na vědomí, že přesně víte, co chcete, že nejste váhaví a nejistí, tak se vám podřídí a přizpůsobí tomu své chování, přesně jako ve správné smečce. Zvíře s vysokým postavením na žebříčku hierarchie si zajišťuje svou pozici především sebevědomím, disciplínou a trpělivostí. Není náhoda, že nejisté, bázlivé nebo svárlivé zvíře ostatní členové nikdy neuznají za svého vůdce, protože jeho psychické vlastnosti by mohli ohrozit přežití celé smečky. Inspirujte se... Nemá cenu na psa křičet nebo na jeho chování reagovat vztekle (třást s ním za zátylek apod.). Vůdce si respekt nevynucuje hysterií, naopak se chová zdravě sebevědomě, je si vědom své síly a postavení a nemá potřebu se předvádět nebo něco někomu na oko dokazovat. Chovejte se důsledně, ale důstojně. Křik a zlost by mohly vypadat jako slabost a vám by to zbytečně ubralo na respektu.

Intervaly postupně prodlužujte

Na začátku by měl pes zůstat ležet pět minut. Jestliže je však taková doba pro vašeho chlupatého miláčka utrpením, začínejte s kratším intervalem. Pozorujte psa a všímejte si toho, kdy projevuje první příznaky neklidu. Ihned ho však nepropouštějte, jinak tím vlastně odměníte jeho protesty. Ještě jednou mu zavelte povel „Místo“ a chvilku vyčkejte. Pak k němu přistupte a hodně ho pochvalte (pokud používáte klikr – klik a pamlsek), dejte mu na srozuměnou, že jste docvičili. Konec můžete oznámit jako „Hotovo“ a následně psa odvažte. Příště po něm nejdříve ještě něco požadujte, než ustoupíte jeho potřebám. Tím jednoduše posílíte svou vedoucí pozici a určíte, kdy se končí s nějakou činností. Jestliže první cvičení trvalo třeba jen dvě minuty, nezoufejte, druhý den trénink prodlužte o další dvě minuty. Každý den prodlužujte dobu, po kterou pes leží přibližně o dvě minuty, až pes po pár týdnech zůstane bez problému půl hodiny na přikázaném místě. Pokud toho docílíte, buďte na něj náležitě hrdí, je to opravdu dobrý výkon! Uvidíte, že takto vychovaný pes bude vzbuzovat obdiv.

Rušivé elementy

Abyste trénink vypilovali k dokonalosti, zapojte také nějaké rušivé momenty. V druhém týdnu výcviku choďte po místnosti a něčím se zaměstnávejte, ve třetím týdnu vyjděte ze dveří, ale rychle se vraťte zpátky. Po měsíci nechte do místnosti vstoupit jinou osobu. Pokud to bude třeba, dejte během tohoto vyrušení znovu povel „Místo“, čímž psovi připomenete jeho úkol. Zhruba po měsíci zkuste psovi odepnout vodítko, nechtějte však po něm, aby hned ležel dvacet minut. Při takové změně situace začínejte nejdříve jen s pěti minutami a pomalu pak další minuty přidávejte. Teprve ve chvíli, kdy pes bez problému zvládne ležet nejméně patnáct minut, změňte výcvikový prostor. Nechte ho ulehnout na jeho podložku nebo pelíšek a vybídněte ho, aby zůstal na místě. Zase začínejte jen s pěti minutami. Povel „Místo“ byste měli zpočátku procvičovat každý den. Po několika týdnech nevoďte psa přímo k jeho pelechu, ale zůstaňte stát zhruba metr před ním. Pak na pelech ukažte rukou a řekněte „Místo“. Pes by měl samostatně dojít k pelíšku a dobrovolně na něj ulehnout. Postupně vzdálenost zvětšujte, dokud psa na místo nedokážete poslat odkudkoliv z domácnosti.

A jak se vlastně liší povel „Místo“ od povelu „Zůstaň“?

Při povelu „Zůstaň“ nebo „Čekej“ zůstává pes ostražitý, zatímco povel „Místo“ je tak trochu nemotivující a pes má zůstat pasivně ležet a ničím se nezabývat.

 

Zdroj: Antje Hebel, Výcvik psa podle jeho temperamentu, Grada, 2011, www.grada.cz