05.04.14 Výchova a výcvik

Proč stále dělá loužičky?

Mám dvouletou fenu jorkšírského teriéra a stále dělá po bytě louže. Nevím si s ní rady. Venčím ji, až když přijdu z práce. Je sama skoro celý den, ale věnuji se jí dle svých možností.

Odpověď:
Mladí psíci malých plemen jsou velice aktivní, mají tudíž velmi rychlý metabolismus. To znamená, že i produkce moči je u nich rychlejší než u velkých plemen, také mají malou kapacitu močového měchýře. Často se u nich vyskytuje i emoční močení ve chvíli, kdy mají strach, jsou rozčilení, nebo se radují. Navíc v zimě mívají problém se pořádně vyprázdnit venku, protože zatnou všechny svaly včetně svěračů, aby jim nebyla zima, a všechno povolí až doma v teplíčku.
Takže malí psi by se měli venčit alespoň 5x denně v intervalu 3-4 hodin. Po vydatnějším napití nebo po nějaké aktivitě (hra, vítání…) by se mělo jít raději hned ven. Navíc je potřeba mít stále někde umístěnou savou podložku jako nouzový záchod pro případ, že nikdo nemůže psa vyvenčit právě ve chvíli, kdy to potřebuje.
Píšete, že fenečku venčíte málo a je celý den sama doma. V takovém případě je lepší dávat ji přes den do profesionální školky nebo k někomu příbuznému či známému, kdo je přes den doma. U fenky by se totiž mohl rozvinout i strach ze samoty. Jedním z příznaků bývá také zvýšená frekvence močení, někdy i kálení. Psi to dělají z nervozity a strachu.
V neposlední řadě může jít o nějaké fyzické onemocnění, ať už o chorobu ledvin či močových cest, nebo například o cukrovku.


Doporučuji tedy:
1. Fenku za loužičky netrestat a pořídit jí doma záchod, na který může kdykoli zajít.
2. Venčit ji co nejčastěji (zhruba po 4 hodinách) – pokud to nezvládnete sama, požádejte profíky nebo známé.
3. Ověřit, zda nejde o tzv. separační úzkost (netřese se když odcházíte? nevyje? neštěká? nehrabe zdi, podlahu, dveře?) – pokud ano, je třeba tento problém léčit.
4. Nechat fenku vyšetřit veterinářem (klinické vyšetření, moč, krev), zda je po fyzické stránce zdravá.


Kdybyste měla podezření, že u fenky jde o separační úzkost, ráda pošlu obecný postup, jak ji na samotu pomalu navykat. Pokud by se nedařilo, bude dobré se objednat na osobní konzultaci, abychom postup upravily konkrétně pro vaši fenku a doplnily ho případně o potřebné léky.

MVDr. Hana Žertová

Další odpovědi na nejrůznější dotazy naleznete na www.hanazertova.cz