23.07.19 Výživa

Časté chyby v krmení psů

V České republice žije podle údajů Evropské federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky více než dva miliony psů. Tím se v přepočtu na počet obyvatel řadíme mezi největší milovníky psů v Evropě. Navzdory této lásce dělají čeští chovatelé stále řadu prohřešků při krmení. To pak má pak neblahý vliv na zdraví a kondici psů.

Krmení od jídelního stolu

Psa takové chování rozmazluje a vede u něj k pocitu, že má v domácnosti stejné postavení jako člověk. Pro zvíře je takové krmení nevhodné i z hlediska složení stravy. „Je těžké odolat, když na vás pes kouká smutnýma očima a vaše jídlo je tak vynikající. Vždyť kousek masíčka mu neuškodí, říkáte si. Je ale důležité si uvědomit, že ten kousek masíčka je slaný a kořeněný, což psímu žaludku rozhodně neprospívá. Pokud se nenecháte zlomit smutným psím pohledem a s krmením od stolu nikdy nezačnete, věřte, že si pes určitě vystačí s tím, co je navařeno pouze pro něj,“ říká Kateřina Schrammová, dlouholetá chovatelka psů, ředitelka a spolumajitelka společnosti Mixáno, která vyrábí prémiovou a zdravou stravu pro psy.

Nepravidelnost

Krmit psa vždy ve stejnou dobu a stejným množstvím potravy je pro jeho zažívání prospěšné. Jakékoliv výjimky mu nedělají dobře. „Pokud se krmení opakuje vždy v podobném časovém úseku, pejsek si na to zvykne. Nebude chodit kolem misky a přemýšlet, jestli v ní zrovna teď něco nepřistane. Ideální je krmit dospělého pejska dvakrát denně – ráno a večer. Krmit pouze jednou denně není vhodné. Za takto dlouhý časový úsek vyhladoví, což může vést u aktivního psa k extrémnímu hubnutí nebo naopak u méně aktivního psa k obezitě z důvodu zpomalení metabolismu,“ vysvětluje Kateřina Schrammová.

Překrmování

Pes by měl dostávat vyváženou stravu, jejíž množství přesně odpovídá jeho váze. Dopřát pejskovi více krmení rozhodně neznamená, že mu tím zlepšíte život. Naopak. Překrmování je velký problém. Během dne pes dostane kromě svého krmiva ještě nějaké další dobroty při venčení, tréninku nebo jen tak pro radost. Tady je třeba pomýšlet na to, že byste měli o tyto pamlsky snížit pravidelnou krmnou dávku. Riziko obezity je největší u starších psů a jedinců s nižší pohybovou aktivitou.

Podávání nesprávné stravy

Měl by pes dostávat granule, nebo vařenou stravu? Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Vše má své výhody a nevýhody, navíc každý pes je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Výhodou granulí je jednoduché podávání a vyváženost. Majitel má jistotu, že zvíře dostává vše, co potřebuje, ve správném poměru a množství. Samozřejmě se musí jednat o kvalitní krmení, levné nekvalitní granule zdraví psů naopak škodí. Chovatelé by si měli dávat pozor při skladování – granule snadno zvlhnou a mohou žluknout. Vařené jídlo je pro vašeho mazlíčka ideální, pokud se připravuje šetrně (nejlépe na páře) a svým složením je pestré. Správným obsahem masa, zeleniny a doplňků (vitamíny, minerály) lze říct, že je to pro pejska vyvážená a zdravá strava. Jestliže krmíte pejska pouze vařenou stravou, je vhodné mu tu a tam podávat kosti. Ty jsou dobré nejen na čištění chrupu, ale také pro správné fungování střev. Pro malá plemena jsou vhodné např. kuřecí krky, velkým můžete dát i větší hovězí kosti. Pozor však ale na to, aby kosti nebyly nikdy tepelně upravené. Potom se začínají štěpit, a to může pejskovi ublížit.

Krmení před venčením

Krmení psa by vždy mělo následovat až po venčení. Ideálně půl hodiny před a půl hodiny po procházce, čímž předejdeme riziku přetočení žaludku. Každý pejskař by měl mít na paměti, že pes potřebuje určitý čas, aby krmení strávil. Ani my nejdeme hned po jídle běhat. Proto je důležité minimálně půl hodiny po jídle nechat ještě pejska odpočívat. Torze žaludku je strašákem všech pejskařů.

Neřídit se chutěmi psa

Spousta granulí (především tzv. marketovek) nemá kvalitní složení, často obsahují průmyslová dochucovadla, sůl a podobně. Psům často chutnají, ale pro jejich stravu jsou nevhodná. Je proto nutné vždy číst složení krmiva, které chcete psovi dát. Pokud je jídlo uvařené a bez přidání jakéhokoliv dochucovadla, věřte, že má pro pejska tak lákavou vůni, že žádná další dochucovadla již zapotřebí nejsou.

Jednostranně zaměřené složení krmiva

Klíčem správné psí stravy je dostatečný příjem sacharidů, tuků, proteinů, minerálů a vitaminů – nevhodné je nahodilé střídání granulí a vařené stravy podle potřeb majitele psa. „Nejlepší je v tomto případě spolehnout se na intuici a zdravý selský rozum. Jednoznačným ukazatelem toho, že pejsek prospívá, jsou jeho exkrementy. Když má pes pevné hovínko, je zdravý a běží nadšeně k misce, tak si můžete být jistí, že má vše, co potřebuje. Pokud ovšem ohrnuje nos nad miskou granulí, je apatický a jeho exkrementy není možné při venčení pro jejich nízkou konzistenci téměř sebrat, tak je něco špatně,“ říká Kateřina Schrammová.

Nezohlednit věk a kondici psa

Při výběru krmiva je třeba zohlednit nejen věk a kondici psa, ale také plemeno, případně alergie nebo zažívací potíže. Štěně má jiné potřeby jak z hlediska kalorií, tak obsahu ostatních látek (např. vápníku) v porovnání s dospělým psem. Řadě zdravotních problémů lze předejít právě správným krmením už od štěněte.

Podávání nevhodných potravin

Sladkosti, květák, zelí, avokádo, luštěniny, cibule, syrové brambory, makadamové ořechy, houby, rozinky, kofein, alkohol, čokoláda. Nic z toho do psího jídelníčku nepatří. „Je velkou chybou myslet si, že čokoláda, oříšky nebo sladkosti mohou pejska potěšit stejně, jako nás. Ve velkém množství se navíc konzumace těchto potravin stává pro pejska fatální. Vyvarujte se tedy potravinám jako jsou houby, čokoláda, syrové brambory, některé ořechy, kofein, hrozny, avokádo, česnek, cibule, kořeněná jídla nebo tepelně upravené kosti,“ doplňuje Kateřina Schrammová.