05.04.16 Výživa

Jak na změnu granulí u psa?

Důležitým tématem všech psích chovatelů je výběr správného krmiva. Nehledě na konečné rozhodnutí, čím svého psího parťáka budete krmit, je dobré znát správné důvody a především pravidla přechodu na nové granule. Proto jsme pro vás připravili stručný manuál, co neopomenout.

 

Pokud psovi měníte stravu, je potřeba dodržovat určitá pravidla. Pro začátek je dobré si zajistit malý vzorek krmiva, který slouží pouze k vyzkoušení chuťové atraktivity. Ani u malých plemen s nízkou krmnou dávkou totiž nelze pozorovat reakci zvířete na krmivo za tak krátkou dobu. K tomu slouží menší balení, se kterým můžete granule začít zkoušet.

Změna psího jídelníčku nesmí být radikální

Přechod je nutné dělat postupně, aby se zachovala stabilita trávení. Nutriční odborník značky Brit, Ing. Martin Kváš, upozorňuje na riziko okamžité změnu stravy ze dne na den: „Příliš rychlá změna může vést až k průjmu. Proto by měl přechod trvat alespoň 7 – 10 dnů. V průběhu této doby se spolu musí obě krmiva míchat. Podíl původního krmiva se postupně snižuje, podíl nového krmiva se postupně zvyšuje.“ Změna konzistence výkalů je poměrně častým jevem a není nutné se hned vylekat. Ve velmi krátké době (2 – 3 dny) se vše dostane do normálu.

Krmnou tabulku s citem upravte potřebám pejska

U krmné dávky uvedené v tabulce na obalu granulí počítejte vždy s tím, že jde pouze o doporučení, které je nutné přizpůsobit individualitě psa: jeho chuti k jídlu, aktivitě a především tělesné kondici. Méně aktivní psi mají běžně nižší příjem potravy než psi ve fyzické zátěži. Stejně tak v teplých obdobích roku jí pes méně než v zimě. Štěňata a mladí psi musejí být krmeni tak, aby jejich růst odpovídal typické růstové křivce daného plemene. Dospělí psi zase musí dostávat tolik krmiva, aby netloustli, ani nehubli.

Kdy a proč měnit krmivo

Ve chvíli, kdy si domů přinesete štěně, jste zodpovědní za jeho výživu. Ing. Martin Kváš doporučuje, aby ke změně na nové krmivo, pro které se rozhodnete, nedošlo hned: „Každý dobrý chovatel vám s pejskem předá i krmivo, na které byl doposud zvyklý. Přestože chcete třeba vybrat jiné složení, nebo recepturu v jiné cenové hladině, počkejte, až si pes trochu zvykne v novém domově.“ Prostě nechte psovi týden na „rozkoukání se“.

Jiný pes, jiné krmivo

Dalším přirozeným důvodem ke změně krmiva jsou rozdílné životní fáze v životě pejska. Jako štěně potřebuje jiné složení granulí než v dospívání, dospělosti a seniorském věku. A samozřejmě také záleží na životním stylu: aktivitě, prostředí, ve kterém žije, sklonům k obezitě… Jednoduše se může stát, že po změně na krmivo pro dospělá psy budete muset za čas nasadit speciální řadu pro aktivní jedince, nebo naopak recepturu pro redukci váhy.

Dobré je to, co vyhovuje psovi i vám

Kdy je čas na změnu značky granulí? Pokud dochází ke zhoršení kvality kůže a srsti, přecitlivělosti na některou ze složek krmiva, či dokonce potravní alergii, je nutné přejít na hypoalergenní formuli.

Hledejte správnou recepturu

Nedbejte jen na „nálepku“, ale prozkoumejte, jestli granule skutečně neobsahují časté alergeny, jako je pšeničný lepek nebo sója. „Naopak se není potřeba obávat jakéhokoliv živočišného tuku. Ten nehledě na původ nemůže vyvolávat alergie. Proto nebuďte vyděšení, když v hypoalergenní receptuře třeba z jehněčího masa najdete kuřecí tuk,“ dodává Ing. Kváš.

Dejte pozor na zdravotní indispozice

„K nejčastějším mýtům ve výživě domácích mazlíčků patří údajná vybíravost pejska,“ přiznává Ing. Kváš. Za náhlým problémem s příjmem krmiva mohou stát zdravotními důvody. Může jít především o problém s chrupem, na který trpí především malá plemena. Bolest zubů vede k odmítání krmiva a výživa často skončí u masových konzerv. Z hlediska majitele jde o chuťový důvod, ale měkké maso se psovi jednoduše lépe jí. A hlavně – samotné masové kapsičky a konzervy nejsou určeny pro dlouhodobé stravování. Lepší jsou kompletní granulovaná krmiva s vyváženým obsahem všech vitamínů a živin.