18.04.15 Výživa

Lněné semínko je vhodné i pro psy

Lněné semínko je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin (omega 3, 6, a 9) a rovněž selenu. Má pozitivní vliv na kůži, srst a trávení.

Pro podrážděné trávení je blahodárný sliz, který se vytvoří při povaření. Proto je vhodné lněná semínka nejprve povařit (až rozvařit) a podávat i s vývarem (slizem). Sliz ze semínek potáhne trávicí ústrojí (stěny žaludku a střev) ochranným filmem, čímž zklidní zažívání. Povařené semínko lze i zmrazit (vydrží velmi dlouho). Lze ho pak jednoduše naporcovat do tvořítek na led, zamrazit a pak už jen každý den oddělit jednu mini-porci. Samozřejmě ho můžete podávat i syrové. V takovém případě je nejlepší rozemlít ho, tak je výborným zdrojem vlákniny. Kolik ho podávat? Denně můžete psovi do misky přidat cca 1 kávovou lžičku (asi 2,5 g nevařeného lněného semínka) na 10 kg hmotnosti psa. Rozemletým semínkem poprašte normální krmení, na které je váš pes zvyklý. Vzhledem k tomu, že lněné semínko obsahuje větší množství tuku (až 40%), může u citlivějších psů způsobit průjem. Proto je vhodné psa na něj postupně navykat a začínat s menším množstvím, které pak budete den po dni zvyšovat. Protože obsahuje hodně tuku, rychle žlukne. Rozemleté semínko proto neskladujeme déle než 3 dny. Ideální je umlít ho v ručním mlýnku vždy těsně před spotřebou. Další možností je podávání lněného oleje, který je výborný a stačí jím pokapat krmnou dávku. Olej seženete v obchodech se zdravou výživou.

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011  (V knize nejdete mnoho informací, tipů a ukázek jídelníčků)