07.04.17 Výživa

Štěňata a přechod z mléka na kompletní stravu

V prvních dnech života poskytuje štěněti kompletní výživu mateřské mléko. Je nejenom bohaté na živiny, ale obsahuje také látky, které psa chrání před různými nemocemi. Výživovou hodnotu zajišťuje zhruba do věku 3–4 týdnů. Následně přichází řada na chovatele, nastává totiž čas začít štěňata přikrmovat.

Přechodu štěněte z mateřského mléka na kompletní stravu se nemusíte obávat. Využít můžete mléčné náhražky, jako jsou sušená mléka a kaše pro štěňata, které kromě kvalitních surovin obsahují také probiotika na podporu trávení. „S růstem štěňat je třeba postupně obohacovat krmnou dávku o pevnou stravou, granule. Aby si na takovou stravu štěňata lépe zvykla, můžete jim granule máčet. Od 7. týdne věku by již měla být schopna přijímat kompletní stravu, aby byla v době odstavu plně soběstačná,“ vysvětluje specialistka na výživu značky Fitmin Adéla Palacká.

Změna jídelníčku

Pokud si berete štěně od chovatele, bývá již touto dobou zvyklé na určitý druh krmiva. Jestliže se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete změnit stávající typ krmiva, přejděte na jiný druh velmi opatrně. Nový druh granulí postupně přimíchávejte do těch stávajících. K přechodu by mělo dojít v průběhu přibližně dvou týdnů. Zároveň tuto změnu nenastolujte ihned poté, co si štěně dovezete domů. Samotná změna prostředí bude pro pejska zátěží, a proto není třeba mu přidělávat další starosti.

Jak často krmit?

Stejně důležitý jako typ krmiva je i způsob, jakým ho štěněti podáváte. Krmení by mělo mít řád. Vytvořte z něj proto jakýsi rituál – dodržujte stejný postup, nejlépe ve stejném prostředí a ve stejný čas. Štěňata je potřeba krmit během dne mnohem častěji, protože mají ještě malý žaludek. Doporučení ohledně frekvence krmení se často liší. Adéla Palacká radí: „Intenzita krmení ve věku 3–5 měsíců bývá 4krát denně, 5–8 měsíců 3krát denně a 8–12 (u velkých a obřích plemen do 18) měsíců 2krát denně.“ Myslete také na to, aby si pes hned po jídle nedováděl. Hrozí přetočení žaludku!

Pozor na překrmování

U štěňat je nadváha zvlášť nebezpečná, protože hrozí, že vyvíjející se kosti neunesou nadměrnou hmotnost nebo bude štěně růst rychleji, než je zdrávo. Častými následky jsou tak problémy pohybového aparátu. Proto se doporučuje krmnou dávku odměřovat a hlídat. Při určování denní krmné dávky je nutné sledovat nejen doporučení výrobce, ale též kondici konkrétního zvířete, aby nejen nemělo nadváhu, ale nebylo také vyhublé. Když je štěně vyhublé, má mnoho pohybu, nebo trpí nedostatkem živin, může to způsobovat menší vzrůst i další možné zdravotní problémy.

Krmiva, která „stárnou“ se psem

A kdy přejít na krmiva pro dospělé psy? „Vhodný věk pro přechod na krmivo pro dospělé psy bývá u malých plemen 9–10 měsíců, u středních 11–13 měsíců a u velkých a obřích plemen 15–18 měsíců,“ vysvětluje odbornice. Superprémiová kompletní krmiva v dnešní době umožňují plnohodnotný přechod na krmiva odpovídající věku psa, aniž by došlo k zatížení jeho trávení. Vybírejte proto ta, která mají jednotlivé řady sestaveny ze stejných komponent, jen v různém poměru. Přechod z jednoho krmiva na druhé tak bývá snazší, navíc lze dvě krmiva dobře kombinovat.

Foto: pixabay.com