19.08.14 Výživa

Stravitelnost zeleniny

Při krmení podle BARFu se doporučuje, aby pes kromě syrového masa a kostí konzumoval i zeleninu. Ovšem někdy je to téměř nadlidský úkol dostat do něj potřebnou dávku zelené oblohy...

Vzhledem k tomu, že je pes masožravec, tak se nic hrozného nestane, pokud nebude jíst každý den ledový salát, okurku nebo papriku... Většinu potřebných živin přijme z masa a kostí. Vlákninu, které by mu ve stravě chyběla, lze doplnit ovocem, které má většina psů ráda, nebo obilnými přílohami. V případě, že si pes aspoň jednou za čas pochutná na jablíčku, banánu nebo třeba mrkvi, pak je to v pořádku a vystačí si s tím. Ovšem pokud vás zeleninová absence přece jen trápí, zkuste se uchýlit k oblíbeným trikům, jak zeleninu zamaskovat. Nejjednodušší je rozmixovat ji najemno a zamíchat do masa. Bohužel někteří psi pak odmítnou celý obsah misky. V tom případě, musíte zvolit jinou taktiku. Zeleninu lze lehce osmahnout na másle, nebo ji pokapat olejem. Tomu většina psů neodolá.

Stravitelnost

Některým psům dělá potíže trávení rostlinných částí, proto se vyplatí zeleninu krouhat nebo mixovat najemno, nebo ji spařit. Pro psa je nejpřirozenější konzumovat rostlinné složky už částečně natrávené (v přírodě vlci jedí i obsah žaludku býložravců, které uloví), což je samozřejmě v domácích podmínkách nerealizovatelné. Tento proces proto částečně nahrazuje vaření v páře, spaření horkou vodou nebo přemražení. Delší vaření ve vodě je nejméně vhodné, protože se tím ztrácí řada vitaminů.

 

Zdroj: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011