27.01.19 Výživa

Výhody lisovaného krmiva

Obrovský rozdíl!

Lisované krmivo má mnoho výhod nejen pro vašeho psa, ale i pro životní prostředí!

Lisované granule jsou díky výrobnímu procesu extrémně stlačené a zhuštěné, a proto mají menší objem. Ve srovnání s tradičními křupavými granulemi je denní krmná dávka mnohem menší, což snižuje zatížení žaludku.

Jsou ideální pro aktivní psy

Vzhledem k menšímu objemu a následnému snížení tlaku na žaludek je lisované krmivo vhodné pro aktivní a sportovní psy. Navíc se lisované granule pomalu rozpadají v žaludku, podobně jako třeba kupka písku, což usnadňuje stravitelnost a umožňuje postupné vstřebávání živin. Naopak klasické křupavé granule kvůli vlhkosti v žaludku nejprve trochu zvětší svůj objem, než se rozpadnou.

...a březí feny

Vysoká hustota živin obsažená v lisovaných krmivech může být užitečná i pro březí fenky. Ke konci březosti feny mnohdy méně jí, protože štěňátka jim tlačí na žaludek. Ale zejména v tomto období je důležité, aby měly k dispozici krmivo bohaté na energii. Menší objem lisovaných granulí zajišťuje dostatečný příjem potřebného „paliva“. Může to být přínosem i pro štěňata kvůli budoucímu návyku na pevnou stravu; lisované granule obsahují více živin a energie než ty křupavé.

Co je ten hlavní rozdíl?

Protože během výroby jsou živiny stlačeny a je odstraněn veškerý vzduch, lisované granule zabírají méně místa. A to nejen v obalu, ale také v žaludku vašeho mazlíčka. Lze použít obal stejné velikosti pro 15 kilogramů lisovaných granulí, který se běžně používá pro 10 kilogramů klasických křupavých granulí. Do dvoukilových pytlů křupavého krmiva se mohou vejít i 3 kilogramy toho lisovaného. To ušetří přibližně 30 procent obalových materiálů! Navíc na jednu přepravní paletu se vejde více kilogramů lisovaného krmiva, takže ekologičtější je i doprava, když během jedné cesty lze přepravit více zboží. Také se spotřebuje méně energie díky výrobními procesu, který probíhá za nízkých teplot.

Vysoká stravitelnost

Při výrobě lisovaných granulí se kvůli nízkým teplotám používají předvařené zdroje sacharidů, jako je kukuřice, rýže a/nebo brambory. To umožňuje optimálně využití živin z použitých surovin.

Psům chutnají

Mnoho psů miluje lisované krmivo, je proto ideální i pro vybíravé jedlíky. Někteří jedinci si na něj zpočátku potřebují zvyknout. To je buď proto, že neobsahují žádná umělá aromata a příchutě, nebo je to tím, že postrádají tukovou vrstvu, kterou mají na povrchu tradiční křupavé granule. Při výrobě lisovaného krmiva se současně s ostatními složkami přidávají oleje a tuky. To při výrobě tradičních granulí není možné kvůli vysokým teplotám, a proto jsou nastříkány později.

Tip!

Přidejte do misky trochu teplé vody, aby bylo krmivo pro psa (ještě) atraktivnější.

Méně je více!

Jaké jsou hlavní výhody lisovaného krmiva?

  • Výroba za nízkých teplot

  • Stlačené krmivo = menší porce

  • Nižší zátěž na žaludek, ideální pro aktivní psy

  • Vysoká stravitelnost

  • Vysoká chutnost, ideální pro vybíravé psy

  • Menší zatížení životního prostředí

Lisované krmivo Prins koupíte na krmeni.cz