16.11.14 Zdraví a nemoci

4 mýty o parazitech, kterým se nevyplatí podlehnout

 

„To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou.“

Blecha se převážně řadí mezi druhově specifické parazity, kteří preferují psí či kočičí kůži. V momentě, kdy ale potřebuje potravu (krev), napadá i člověka. Tím, že psy chráníme přípravky proti těmto parazitům, chráníme tak i zdraví své.

„Psa stačí chránit proti parazitům pouze v sezóně. Klíšťata a blechy přece přes zimu žádné nebezpečí pro zvíře nepředstavují.“

Není tomu tak, např. u blech je riziko celoroční. Neboť na zvířeti nacházíme pouze blechy dospělé, ty však produkují vajíčka, která z něj vypadávají do okolí. Mohou se tak uchytit doma na koberci, v autě, na sedačce… Z vajíčka se vylíhne larva, která se živí trusem dospělých blech, poté se zakuklí. Kukla může přežívat i více než 100 dní. Proto je zde celoroční nebezpečí infekce. Současně ani klíšťata nejsou již vyloženě sezónní záležitostí. Jejich výskyt v rámci ročních období se naopak prodlužuje. Důvodem je neustálé zvyšování zimních teplot a současně narůstající tolerance klíšťat k nižším teplotám.

„Pokud na psovi nevidí chovatel blechy, nemohou tedy být tito parazité ani v domácnosti.“

Bohužel tomu tak není. V momentě, kdy odblešíme domácího mazlíčka, blech jsme se nemuseli zbavit komplexně. Odblešení je třeba vnímat v mnohem širším kontextu. Většina vývojových stádií blech (95%) se totiž nachází v okolí, ve kterém se zvíře pohybuje. Na zvířeti samotném jsou viditelné pouze blechy dospělé. Ostatní vývojová stádia blech mohou být kdekoli, kde se zvíře pohybovalo. Je proto důležité používat přípravky, které pomáhají omezovat vývojová stádia i ve vnějším prostředí. Nezbytné je také důkladně vysát a vytřít podlahy, vyčistit pelíšek domácího mazlíčka, ale také pohovku, na které s námi pes či kočka lehají. To jsou totiž místa ideální k zachycení blech ve svých vývojových stádiích, z nichž se potom vyvíjí blechy dospělé.

„Psa jsme jednorázově odblešili a není tedy potřeba dalších opatření k prevenci před blechami.“

Jedná se o jeden z velmi častých chybných úsudků. V momentě, kdy psa jednorázově odblešíme, zbavili jsme se parazitů pouze na omezený čas. V průběhu dalších týdnů a měsíců totiž postupně v okolním prostředí dochází k dovylíhnutí vývojových stádií blech. Za několik týdnů je tak zvíře opět zablešené a spolu s ním může být zamořen třeba i náš domov. Z tohoto důvodu je nutná kontinuální péče a prevence před blechami. Nezbytné je pravidelné aplikování antiparazitárních přípravků. U spot-on přípravků (pipet) musí být aplikace prováděna opakovaně v měsíčních intervalech. Obojky pak chrání zvíře po dobu mnoha měsíců – k dispozici jsou obojky pro psy s účinností 7 měsíců či unikátní obojek určený pro psy i kočky s účinností až 8 měsíců.

Text: MVDr. Václav Bartoš

Veterinární klinika ZooVET, Hradec Králové