11.10.16 Zdraví a nemoci

Cushingův syndrom

S tímto onemocněním se obvykle setkáváme u starších psů, častěji u malých plemen. Hlavní příznaky nemoci se podobají normálního stárnutí, což může někdy způsobit potíže s diagnostikou.

Cushingův syndrom se rozvíjí u jedinců s nadprodukcí kortizolu. Tento hormon se tvoří v nadledvinách a pomáhá regulovat metabolismus bílkovin, sacharidů i tuků. Do oběhu se uvolňuje během stresu a připravuje organismus na boj či útěk. Jeho tvorba a uvolňování jsou řízeny hormonem ACTH, který se tvoří v hypofýze. U zdravých zvířat koncentrace kortizolu v krevní plazmě velmi kolísá, protože se jeho tělesná potřeba mění. Během vzrušení nebo nemoci nadledviny normálně zvyšují produkci kortizolu a jakmile stres pomine, jeho koncentrace se vrátí do normálu. U psů s Cushingovým syndromem je průměrná hladina kortizolu dlouhodobě mnohem vyšší, což má škodlivý vliv na funkci mnoha orgánů a na metabolismus. Cushingův syndrom většinou vzniká v důsledku nádoru hypofýzy (přibližně 85%) nebo nadledvin (přibližně 15%). Tyto nádory bývají obvykle nezhoubné, působí však na zvýšené uvolňování kortizolu.

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Nejnápadnějšími příznaky jsou vypadávání srsti, prověšené břicho, kožní nemoci, změna chování, časté močení a možná inkontinence, zvýšený příjem tekutin a větší chuť k jídlu. Dále se může přidat letargie, dušnost, slabé osvalení a ztenčená kůže. U každého psa se nemoc může projevovat jinak a nemusí se u něho nutně rozvinout všechny uvádněné příznaky. Diagnostika není vždy jednoduchá, proto pes musí podstoupit speciální vyšetření krve popř. moči.

Léčba

Cushingův syndrom nelze léčit, ale lze dobře potlačovat jeho příznaky pomocí léků (Vetoryl), které obsahují chemickou látku blokující produkci kortizolu. Užíváním léků ve správném dávkování, které určí veterinář, se dlouhodobě zlepšuje kvalita života psa. Díky léku poměrně rychle (v řádu týdnů) ustoupí některé nepříjemné příznaky onemocnění, jako je časté močení, žíznivost, zvýšený příjem potravy a letargie. Kožní změny a lysá místa se upraví postupně za 3-6 měsíců. Důležité je sledování léčby na pravidelných kontrolách u veterináře.