24.01.15 Zdraví a nemoci

Má váš pes zažívací potíže? Příčina může být ve svalech.

Drží kostru pohromadě, umožňují pohyb, pomáhají udržovat oběhový systém v dobré kondici, podílejí se na zajištění mnoha dalších, životně důležitých funkcí v těle. Přesto jim věnujeme pozornost pouze okrajově. Řeč je o svalech. Věděli jste, že svalová bolest je často příčinou řady zdravotních potíží a může vést i k předčasnému stárnutí psa?

 

Svalová bolest u psů je mnohdy opomíjeným tématem. Objevují se stále nové módní trendy, nové přípravky pro lepší zdraví, srst, jsou vymýšleny nové aktivity se psy, avšak málo si všímáme, jak je na tom pohybový systém našich psích parťáků.

Začarovaný kruh přetěžování

Svalový systém patří k nejdůležitějším v těle. Musí být vždy připraven k akci, a to i při sebemenším pohybu. Není tedy divu, že ve svalové tkáni dochází k častým drobným, mikroskopickým, poraněním. Šárka Janouchová, absolventka dvouletého studia myoterapie v anglickém Galen Therapy Center, která se věnuje napravování svalové nerovnováhy a pohybovým potížím u psů, k tématu říká: „Tělo je dokonalý organismus a umí si s drobným svalovým poraněním poradit. Ke svalové nerovnováze a následné svalové bolesti však dochází při dlouhodobém přetěžování specifické skupiny svalů. Například to způsobuje časté běhání a nošení míčku, výskok a seskok z gauče atd. Budu-li mluvit o aktivních psech, tak třeba chození vždy u stejné nohy, kdy pes musí sledovat svého psovoda. Po pár trénincích se svaly na krku jedné strany zkrátí, a na druhé straně, v důsledku kompenzace, začnou být přetěžovány. Vzniká drobná bolest. Tu pes kompenzuje ulevováním a přetěžováním jiné části těla. Bolest se zvětšuje a dostáváme se do začarovaného kruhu řetězení způsobeného kompenzací. Tento proces samozřejmě není otázkou dnů, ale velmi často dlouhé řady měsíců“.

Svalové napětí

Svalová bolest je něco, co se nedá identifikovat žádným přístrojem a přitom je často odpovědná za řadu zdravotních potíží. Dojde-li ve svalu ke zranění, je jeho přirozenou reakcí stažení okolní tkáně, aby nemohlo dojít k dalšímu poranění. Tak vzniká stresové napětí v těle, které se dále přenáší na ostatní tkáně a orgány. Tento proces pak následně může vyústit v omezení, kde nelze určit jasnou příčinu, a které bychom ne vždy hledali za svalovým zraněním, či svalovou bolestí – kulhání, hyperaktivita, agrese, zažívací potíže atd. „Zažívací potíže bez zjevné příčiny jsou častým symptomem, se kterým se ve své praxi setkávám. Po uvolnění svalového napětí většinou zažívací potíže jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Pro zdravé zažívání potřebuje tělo být uvolněné. Jedině tak může dojít ke zpracování živin, jejich další distribuci do jednotlivých buněk a regeneraci organismu. Pokud však tělo registruje jakékoliv napětí, je řídící nervový systém v neustálé pohotovosti a výsledkem mohou být právě i zažívací potíže. Pro uvolnění svalů je v první řadě důležité hlídat opakující se činnosti. Pro svaly našeho psa toho však můžeme udělat mnohem více.

Jak předcházet zdravotním potížím?

  • Házení míčkem je vhodné prokládat chůzí. Neulehčujme si venčení tím, že náš pes bude 20 minut běhat pro míček, ale míček hodíme třikrát, vložíme pár set metrů chůze a opět házíme míček. Tento způsob je zvláště důležitý u psů, kteří jsou vášniví aportéři.

  • Při jakémkoliv tréninku střídejte strany, aby všechny svalové skupiny byly zapojovány rovnoměrně.

  • Nemáte-li jinou volbu než používat schody, zvažujte, zda je to vždy nutné, a pokuste se minimalizovat počet, kdy je pes musí absolvovat.

  • Naskakování do auta a z auta. Pokud je pes malý, vždy ho zvedejte a vyndávejte z auta, nenechte ho skákat. Je-li pes větší a těžší, pořiďte mu rampičku. Zvláště u menších psů dochází k masivnímu přetížení v oblasti přechodu krční a hrudní páteře.

  • Dopřejte svému psovi dostatečný čas na regeneraci po tréninku. Při aktivním sportovním tréninku potřebují svaly alespoň 48 hodin na regeneraci.

  • Naučte se bezpečné techniky, kterými můžete psovi sami pomoci uvolnit svalový systém.

  • Naučte se, jak zahřát svaly svého psa před sportovní aktivitu a co dělat po jejím skončení (sprinter rovněž nevběhne na dráhu bez přípravy).

  • Najděte si zkušeného terapeuta s kvalitními odbornými znalostmi.

Text: Šárka Janouchová, www.krasnacarodejka.cz

Foto: Ivana Čelikovská