08.05.19 Zdraví a nemoci

Může pes paralen?

Ne! Neodborná léčba je velmi nebezpečná a reakce na lidské léky může být pro psa fatální. Vstřebávání účinné látky (paracetamol) je u lidí a u psů velmi odlišné. Pes ji totiž obtížně vylučuje a hrozí mu vysoká intoxikace.

Jak se projevuje otrava? Do několika hodin po podání léku se objevuje náhlá únava, rychlé dýchání, namodralé zbarvení sliznice, otok hlavy a tlapek, zvracení, průjem. Bez zásahu veterináře pes může do 24 až 48 hodin uhynout.

Další nebezpečné léky

Nedávejte psovi ani acylpirin nebo ibuprofen. Tyto léky vyvolávají zvracení a žaludeční vředy, v některých závažnějších případech dokonce ledvinovou nedostatečnost.

Léčba

Ať už pes pozře pilulku náhodou, nebo po úmyslném podání, je nutné ho vzít neprodleně k veterináři, který u něj vyvolá zvracení a podá další léky, které pomáhají pohlcovat toxické produkty. Další léčba je podpůrná.

Nemocného psa by měl prohlédnout odborník

Nehrajte si na doktora, pokud má pes horečku, zajděte s ním k veterináři. Ten nejlépe posoudí, o jakou infekci se jedná a nasadí odpovídající léčbu. Ve veterinárních laboratořích se vyvíjejí léky přizpůsobené zvířecím potřebám obsahem účinných látek, dávkováním a způsobem podání.

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

foto: pixabay.com