11.12.18 Zdraví a nemoci

Nadměrný příjem vody

Častější močení znamená, že pes také víc pije. Jestliže to nemá zjevný důvod, jako je například horké počasí, přechod na suché krmivo, laktace či větší pohybová aktivita, signalizuje to nějaký zdravotní problém.

Tzv. polydipsie je nadměrná žízeň spojená s abnormální potřebou pití. Jedná se o jeden z prvních příznaků cukrovky, ale také ledvinového nebo jaterního onemocnění, pyometry (zánětu dělohy), různých hormonálních poruch (např. Cushingův syndrom). Starší psi často trpí chronickou nedostatečností ledvin způsobenou postupným a nevratným poškozením ledvin. Protože jsou ledviny odpovědné za očistu organismu a vylučování, neměl by se tento problém podceňovat.

 

Změřte příjem vody

Když zpozorujete, že pes více pije a dožaduje se častějšího venčení, rozhodně není na místě snížit mu množství podávané vody nebo zamezit přístupu k misce. To by mohlo vést k nebezpečné dehydrataci. Nejprve změřte denní příjem vody. Nadměrným se stává od 100 ml/kg tělesné váhy (místo běžných 20-60 ml/kg), nebo i při menším množství, když pes dostává mokrou stravu (konzerva, masový vývar). V případě, že zjistíte nadměrný příjem, neotálejte s návštěvou veterináře, který provede celkové vyšetření (odběr krve, analýza moči), stanoví diagnózu a určí případnou léčbu.

 

Na vině mohou být i léky

Nadměrné pití, ale bez následků, mohou vyvolat i některé léky – kortikoidy, diuretika, což jsou močopudné preparáty, injekce proti hárání a některá antibiotika. I v těchto případech neomezujte psovi množství podávané vody.

 

Jakou vodu?

Ideální je obyčejná voda z kohoutku, kterou budete dvakrát denně měnit.

 

Zdroj: Dr. Laetitia Barlerinová, 100 falešných předsudků Pes, CPress, 2012

Foto: pixabay.com