26.06.13 Zdraví a nemoci

Nebezpečný suvenýr z procházky

Slunečné počasí přímo vybízí k toulkám přírodou s vaším čtyřnohým mazlíčkem. Vždyť pohyb na čerstvém vzduchu dělá dobře nejen jemu, ale i vám. Myslete však na to, že s rostoucími teplotami (a vlhkostí) se zvyšuje i riziko, že si domů přinesete sice malého, ale o to nebezpečnějšího hosta.

Klíšťata se začínají objevovat převážně při teplotách nad 15 °C, nejčastěji se vyskytují na teplých a vlhkých místech. Ideální podmínky mají např. v listnatých lesích a na jejich okrajích nebo ve vysoké trávě. „Klíště si pro přisátí vybírá zejména oblasti s tenkou vrstvou kůže, kde se snadno přichytí a zároveň taky místa, která jsou mimo dosah tlamy zvířete, aby nemohlo být tak snadno vykousnuté. Proto u psů i koček nacházíme klíšťata často např. na hlavě, uších apod.“, vysvětluje MVDr. Martin Bonczek.

Nebezpečí pro vaše mazlíčky

Klíště samozřejmě nemusí být infikované, ale když je, může způsobit velký problém - boreliózu. U psů trvá inkubační doba 4-9 dní, poté se můžou objevovat první příznaky onemocnění (např. horečka nebo neurologické poruchy) a je potřeba vyhledat veterinárního lékaře. U některých zvířat probíhá onemocnění latentně (bez projevení klinických příznaků), u dalších může dojít k vleklým zdravotním problémům, které mohou skončit dokonce až smrtí.

Co s ním?

Na vytažení klíšťat se používají speciální kleštičky, které se dají koupit u veterináře nebo v chovatelských potřebách. Postižené místo je pak dobré vydezinfikovat některým z dostupných preparátů. Ideální likvidací klíštěte je například spláchnutí do wc. Pokud si na jeho vytažení přece jen netroufáte, navštivte raději veterinárního lékaře a nechte si „operaci“ předvést, abyste příště tento jednoduchý úkon zvládli sami. Při jakékoliv změně zdravotního stavu vašeho psa, ho nechte odborně vyšetřit.

Nebezpečí pro vás

Přestože si před procházkou nastříkáte oblečení přípravkem proti klíšťatům, určité nebezpečí stejně hrozí. Jelikož klíšťata bývají přenašeči nebezpečných onemocnění (např. borelióza, encefalitida), hrozí riziko i vám. Abyste těmto problémům předešli, je potřeba preventivně chránit nejen sebe, ale i své čtyřnohé mazlíčky. Psy a kočky ochrání preventivní aplikace antiparazitárního přípravku (např. preparát spot-on Fypryst.).

Jak aplikovat spot-on?

Přípravek se velmi snadno nanáší. Stačí vyjmout jednorázovou pipetu ze sáčku, sejmout čepičku, kterou pak opačným koncem nasadíte na pipetu a promáčknout její plombu. Pak už jenom rozhrňte srst zvířete v oblasti mezi lopatkami, přiložte hrot pipety na kůži a stiskněte tak, aby se její obsah vyprázdnil na kůži zvířete.