21.05.19 Zdraví a nemoci

Ochrana psů a koček na dovolené

Plánujete dovolenou a děláte si seznam věcí, které je ještě potřeba koupit? Pak nezapomeňte na kvalitní repelent. Jeden pro vás a druhý pro vašeho mazlíčka.

Není nic nepříjemnějšího, než když vám pobyt ve vysněné destinaci kazí hejna komárů a jiné havěti, kvůli které si z dovolené můžete přivézt i nepříjemné suvenýry v podobě svědících štípanců a nezřídka také nemocí.

Komáři jsou nejen u rybníků

Komáry většinou vnímáme jako nepříjemnou, ale neoddělitelnou součást léta. Jsme zvyklí svádět s nimi boj na březích našich rybníků, stejně jako v přímořských letoviscích na jihu Evropy. Zatím si ale málo uvědomujeme, jaké nebezpečí může štípnutí komára představovat pro zdraví lidí i zvířat. V médiích se stále častěji objevují informace o exotických nemocech, které komáři kvůli globálnímu oteplování přenášejí na člověka už i v mírném pásmu. Mnohem méně informovaní jsme ale o rizicích, které komáři představují pro naše psy a kočky. Pozornost by tomu měli věnovat hlavně ti chovatelé, kteří se se zvířaty chystají strávit část léta v některé z přímořských oblastí.

Rizikové jsou hlavně přímořské destinace

Ochranu zvířat přípravky s prokázanými farmaceutickými repelentními účinky je z preventivních důvodů vhodné využít prakticky v celém Středomoří, kde mohou komáři na psy a kočky přenést dirofilariózu, tedy srdeční či podkožní červivost. V obou případech se jedná o nepříjemné onemocnění, které laik jen těžko rozpozná. Při nákaze srdečním červem dochází k takzvanému kašlání a dýchacím potížím, zvyšování krevního tlaku nebo netečnosti. Podkožní červivost se vyznačuje otoky, svěděním anebo zarudnutím kůže. „Srdeční červivost je v Evropě záležitostí nejen přímořských lokalit. Infikovaní komáři už byli zjištěni také v Maďarsku a na jižním Slovensku. Přenos podkožní červivosti byl zaznamenán dokonce i u nás,“ říká veterinární lékař Miloš Havelka z Veterinární kliniky VeMaP a upozorňuje, že dirofilarióza je zrádná mimo jiné proto, že se může projevit až půl roku po nakažení. Nejen pro klid majitelů, ale také pro pohodlí domácích mazlíčků je vhodné využít k ochraně před komáry antiparazitární přípravky, například ve formě spot-onů. Spolehlivé jsou ty, které mají zároveň repelentní funkci. To znamená, že komáry a jiný bodavý hmyz odpudí a zahubí ještě dřív, než stačí bodnout a přenést nebezpečné nemoci. Přípravek by měl být i voděodolný, takže pes není ochuzen ani o vodní radovánky. „Někteří lidé se stále domnívají, že je taková investice zbytečná, protože psa chrání srst, což ale není pravda. Každý z nás už asi na vlastní kůži poznal, kolik vrstev oblečení je komár schopný překonat, aby se mohl napojit naší krví. Proto ani hustá srst není dostatečnou ochranou, a navíc jsou na každém zvířeti méně osrstěná místa,“ připomíná MUDr. Miloš Havelka. Spot-on je roztok, který se kape za krk a chrání zvíře po dobu až čtyř týdnů. Aby byl přípravek maximálně účinný a byla zachována jeho voděodolnost, je nutné provést aplikaci dva až tři dny před příjezdem na dovolenou. Přípravek se postupně šíří po celé kůži psa v její lipidové vrstvě. Jaké nemoci přenášené komáry jsou kde ve světě rozšířené, se dá snadno zjistit na mapě výskytu na webové adrese http://www.cvbd.org/en/occurrence-maps/world-map/.

Klíšťatům se v Evropě téměř nevyhnete

Od brzkého jara až do pozdního podzimu, tedy i během léta, představují riziko také klíšťata a jimi přenášená lymská borelióza, klíšťová encefalitida a v neposlední řadě také babezióza nebo anaplazmóza. „Také v těchto případech je diagnostika poměrně obtížná. U zvířat se totiž téměř nevyskytuje ani typické kruhovité zarudnutí v místě přisátí. Borelióza se může projevovat kašlem, apatií, nechutenstvím či odmítáním pohybu,“ popisuje Miloš Havelka. Infikovaná klíšťata se vyskytují napříč celou Evropou nejen ve volné přírodě, ale také v městských parcích a na dalších zelených plochách. Nižší riziko nákazy encefalitidou je na Pyrenejském poloostrově, borelióze se dá vyhnout v Řecku nebo v zemích Beneluxu. Česko naopak patří k zemím s nejvyšším výskytem obou zmíněných nemocí a vysoký nárůst zaznamenalo také Švýcarsko. Lidé by proto měli nejen kvůli sobě, ale také kvůli svým zvířecím společníkům věnovat pozornost informacím o aktivitě klíšťat a rizikových lokalitách, které pravidelně zveřejňují státní instituce a zpravodajská média.

Piják jako nové nebezpečí

Plánujete-li cesty do jižní a východní Evropy, ale třeba také do Německa či Polska, je nutné počítat vedle „standardních“ klíšťat také s dalším druhem, pijákem lužním. Pijáci se vyskytují zejména na prosluněných trávnících, v lučních porostech podél řek a na okrajích lesů a na rozdíl od klíšťat přenášejí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná. Dnes už se objevují i v Česku, a to zejména na jihovýchodě Moravy mezi řekami Dyjí a Moravou. Před klíšťaty i pijáky je dnes možné zvířata účinně chránit. Další možností ochrany jsou antiparazitní obojky či spreje. „Preparátů i aplikačních forem je v současné době mnoho a vybere si skutečně každý. Já jen klientům radím, aby sahali po přípravcích, které zvíře chrání už před samotným přisátím nebo bodnutím. Prevence je v boji proti parazitům a jimi přenášeným onemocněním jedním ze základních pilířů,“ říká Miloš Havelka z Veterinární kliniky VeMaP a dodává: „Přestože má mnoho chovatelů velmi dobré zkušenosti s obojky Foresto, při cestách do zahraničí doporučuji přeji jen více spoléhat na pipety Advantix, obojek před cestou sundat a nasadit ho zvířeti zase až po návratu. Není třeba se obávat, že se tak připravujeme o měsíc účinnosti obojku, protože jeho účinné látky působí jen ve styku s kůží.“

Lékárnička na cesty

Kromě výše uvedených informačních zdrojů je vhodné před dovolenou se zvířetem navštívit veterináře a prodiskutovat s ním možná rizika a vhodnou ochranu před nimi. Měsíc je dostatečně dlouhá doba na to, abyste zajistili nejen antiparazitika a všechny potřebné dokumenty, např. cestovní pas, ale také doplnili zvířecí lékárničku. Její obsah zpravidla vychází z jakéhosi základu, který rámcově odpovídá autolékárničce a je individuálně doplněn podle druhu, věku a zdravotního stavu daného zvířete. Vždy by měla obsahovat desinfekci, náplasti, obvazový materiál, ochranný krém na tlapky, roztok na hygienu očí, nůžky a nástroje na vytahování klíšťat. Léky volíme individuálně a samozřejmě musí být určeny pro veterinární užití. Při cestování je potřeba věnovat zvířeti víc pozornosti, protože v neznámém prostředí provokuje psy i kočky mnoho nových vjemů, které mají potřebu nejen očichat, ale také ochutnat, s čímž souvisí i vyšší riziko přenosu vnitřních parazitů. Po návratu z dovolené je proto ideální sáhnout po odčervovacích přípravcích.