07.11.15 Zdraví a nemoci

Šetrná léčba zánětů v tlamě

Zánětlivá onemocnění dutiny ústní mohou být zapříčiněná jak poraněním sliznice, tak hromaděním bakterií na zubním plaku, později zubním kameni, kdy dochází k postupnému odhalování krčků a kořenů zubů a projevům závažných zánětů dásní. V ústní dutině se mohou projevovat i celkové infekce a dysfunkce trávicí soustavy. Jestliže je na zubech povlak zubního kamene, je nutné nechat ho zvířeti odstranit u veterináře.

Mohou pomoci homeopatické léky:

Mercurius solubilis

Jedná se o lék akutního zánětu sliznic – i v dutině ústní. Mízní uzliny jsou zvětšené, jazyk je povleklý s otisky zubů po stranách. Dásně jsou při doteku bolestivé a krvácejí. Typická je paradontóza s obnažením krčků, slinění. Tento lék je vhodný i k léčbě zánětů slinných žláz s výtokem krvavo-hnisavého obsahu, se kterým se často setkáváme u koček. Ředění je 5-9 CH 2-3krát denně.

Nitricum acidum

Vředový zánět většinou na přechodu sliznice a kůže. Spodina vředu snadno krvácí. Často se objevují bolestivé praskliny, které se zhoršují chladem a olizováním. Tyto záněty se rozvíjí pomalu. Ředění je 5-9 CH 2-3krát denně.

Borax

Zánět se objevuje v podobě puchýřů, sliznice vypadá jako popálená, převážně na vnitřní straně tváří a na jazyku. Tato místa jsou velmi bolestivá. Ředění je 5-9 CH 2-3krát denně.

Kalium bichromicum

Zánětlivé změny s velmi pravidelnými okraji. Na spodině je hnis, objevují se vláknité zapáchající sliny. Ředění je 5-9 CH 2-3krát denně.

Kreozotum

Lék zánětu dásní, které jsou oteklé, houbovité a snadno krvácejí. I zuby jsou postižené černými skvrnami. Tento lék je také velmi užitečný v léčbě zánětu dásní při prořezávání a výměně zubů. Ředění je 5-9 CH 2-3krát denně.

Cantharis

Lék je vhodný při velmi akutním zánětu, jazyk má okraje jako živé maso. Zvíře je žíznivé, ale nemůže kvůli bolesti pít. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

Lachesis mutus

Záněty sliznice dutiny ústní jsou provázeny i postižením celkového zdravotního stavu. Dásně jsou nachově zbarvené, objevují se krvácející vředy až se sklonem k nekróze. Jazyk je oteklý a vyplazený. Zvíře mívá horečku. Tento typ zánětu je častý u koček. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz