18.02.18 Zdraví a nemoci

Srdeční červovitost

Srdeční červi jsou riziko pro psy především na území jižních států. Ve střední Evropě žádný vážný problém nepředstavují, hrozbou jsou však nakažená zvířata dovezená z jiných zemí. Potenciálně nebezpečné jsou i prázdninové pobyty se psem u moře.

Jedná se o parazitární onemocnění, jehož původcem je Dirofilaria immitis – vlasovec psí. V srdci nakaženého psa se nachází početné hlístice, které dosahují velikosti 12 až 30 cm. Nákazu šíří komáři. Psovi, kterého štípl infikovaný komár, se nejprve usadí na kůži larvičky, které se následně provrtají až do žil. Krví jsou transportovány do pravé poloviny srdce, kde mohou žít až několik let. Blokují průtok krve a nakonec způsobují srdeční selhání. Přenos je možný i transplacentárně během březosti.

Příznaky

U psa se nemusí projevit až několik měsíců nebo let od nákazy. Nejčastějšími příznaky jsou kašel, omdlévání po tělesné námaze, netečnost a vykašlaný hlen s příměsí krve. Dále se objevuje hubnutí, špatná kvalita srsti, zrychlené a namáhavé dýchání a příznaky srdeční nedostatečnosti.

Léčba

Diagnóza se stanovuje na základě krevních a laboratorních testů. Nepřímo lze onemocnění diagnostikovat pomocí rentgenového nálezu. Onemocnění je léčitelné. Psovi jsou podávány léky určené k likvidaci vlasovců a prevenci tromboembolie.

Preventivní opatření

Nejdůležitější je prevence v podobě používání antiparazitik, které psa ochrání před komáry. V oblastech, kde jsou komáři velkým rizikem, nechávají majitelé psům dělat preventivně v pravidelných intervalech krevní testy na přítomnost mikrofilárií.

 

Zdroj: J. M. Evans, Kay White, Průvodce péčí o psa, Brázda, 2014

Foto: pixabay.com