20.02.19 Zdraví a nemoci

Wobblerův syndrom

Jedná se o onemocnění krční páteře. Poškození obratlů má za následek tlak na páteř, nejistou chůzi a nedostatečnou koordinaci pohybů.

Zpravidla se objevuje u psů až ve vyšším věku, protože se jedná o degenerativní onemocnění. Typický věk je 7-10 let, ale může se objevit i dříve. Nejčastěji postižené plotýnky jsou mezi pátým a šestým, šestým a sedmým krčním obratlem.

Jaké jsou příznaky?

Pes začne mít problémy s chůzi na kluzkém podkladu, při chůzi ze schodů a do schodů. Zakopává, krční páteř je bolestivá. Zvíře často nemůže ohnout hlavu, takže má problémy najíst nebo napít se z misky na zemi. Někdy může „strouhat“ končetinami, takže má vrchní stranu drápků obroušenou. V pozdější fázi může pes vrávorat, křížit nohy, padat...

Náchylná jsou velká plemena

Tento syndrom se vyskytuje hlavně u dobrmanů a německých dog, ale postižena bývají i jiná velká plemena psů, objevit se může i u basetů. Vždy je nutné navštívit se psem veterináře, který provede komplexní vyšetření a doporučí vhodnou léčbu. Lehčí stupeň onemocnění vyžaduje klid a léky, v závažnějších případech je nutný chirurgický zákrok.

Prevence

Udržování ideální hmotnosti psa, užívání postroje namísto obojku (potenciálně nebezpečné jsou hlavně stahovací obojky). Přetahování o aport či při kousání na rukáv by mělo být prováděno ohleduplně.

Foto: pixabay.com